Tudástár

Elveszett az érettségi vagy nyelvvizsga-bizonyítványod? – Itt találod az adatait

Tar Gábor | 2023-02-23
Ügyfélkapus bejelentkezés révén az Oktatási Mérföldkövek nevű felületen bárki megtekintheti a tanulmányaira vonatkozó információikat. Így megtalálhatja az érettségi vagy nyelvvizsga-bizonyítványa, diplomája adatait is.

Az ősz óta elérhető szolgáltatást eddig közel tizenkétezren vették igénybe. Ezt az Oktatási Hivatal (OH) elnöke mondta az OH elektronikus szolgáltatását, az Oktatási Mérföldkövek nevű platformot ismertető sajtótájékoztatón.

Hiteles adatok

Brassói Sándor közölte: évente nagyon sokan fordulnak a hivatalhoz azért, mert például munkavállaláshoz szükségük lenne elveszett bizonyítványaikra. Ezzel a szolgáltatással az ügyfélkapuval rendelkezők akár külföldről is hozzájuthatnak az OH nyilvántartásaiban tárolt egyes oktatási adataikhoz. Brassói Sándor az MTI beszámolója szerint jelezte: az adatbázisban szereplő adatok hitelesnek tekinthetők.

Az OH honlapján elérhető, állami adatbázisok összekapcsolásával létrejött felületen ügyfélkapus bejelentkezés révén bárki meg tudja tekinteni az oktatási életútjára vonatkozó adatokat. Az alábbi információkat lehet megtalálni a felületen:

Többek között az érettségi bizonyítvány adatai is szerepelnek az adatbázisban (Fotó: kormanyhivatal.hu)

Az adatbázisban lehetőség van igazolások kiállítását is kérni az alábbi ügyekben:

  • oktatási azonosítószámról szóló igazolás;
  • diákigazolvány-irattörténet (a kiállított diákigazolványok adatait tartalmazó igazolás).

Az elmúlt 15-20 év adatai kereshetők

Az adatbázis azonban nem tekint vissza korlátlan időre, jellemzően az elmúlt 15-20 év adatai találhatók meg benne. Az adatokat szolgáltató nyilvántartások a következő időponttól tartalmaznak információkat:

  • a köznevelési tanulói és alkalmazotti nyilvántartás: 2005. áprilistól,
  • a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása: 2007. január 1-től,
  • a felsőoktatási hallgatói, illetve alkalmazotti személyi törzs: 2006. február 1-étől,
  • a kétszintű érettségi vizsgák során keletkezett érettségi dokumentumok, a vizsgaeredmények és meghatározott vizsgakörülmények nyilvántartása: 2005-től,
  • az Oktatási Igazolványok Intézményi Adminisztrációs Rendszere: 2003-tól,
  • az országos köznevelési szakértői, szaktanácsadói, vizsgaelnöki névjegyzék: 2009-től.

Továbbá a szakképző intézmények, illetve azok tanulóinak nyilvántartása nem az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatásban, hanem a szakképzési információs rendszerben (SZIR) érhetők el 2020. július 1-jétől.