Uni

Negyvenkilenc fiatal versengett idén a STIPI tábor programjaiban a külföldi ösztöndíjért

UNIside | 2023-07-03
A Stipendium Peregrinum ösztöndíjra idén minden eddiginél több, 160 diák pályázott. Negyvenkilenc fiatal versengett a hétvégén a Stipendium Peregrinum (STIPI) ösztöndíjért Balatonszárszón, közölük a legjobbak rangos, külföldi egyetemeken folytatott tanulmányaik egy évi költségét kapják meg.

A Családbarát Alapítvány tájékoztatása szerint a tábor után, várhatóan július első felében egy háromfős Bíráló Bizottság dönt arról, kik nyerik el az ösztöndíjat. A már külföldön tanuló Stipisek és a mostani nyertesek ösztöndíjaira 800 millió forintot fordít az alapítvány.

 

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram

A 2020-ban Novák Katalin kezdeményezésére elindult Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram (STIPI) azon fiatal magyar tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemein is megállnák a helyüket. Ezekre készülnek felvételizni vagy akár már ezeken is tanulnak. Mivel az ifjú magyar tehetségek felkarolása, gondozása egyike azon öt területnek, amelyekkel Magyarország köztársasági elnöke kiemelten kíván foglalkozni, a STIPI 2023-tól elnöki programként folytatja útját. Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően jelenleg 56 stipis diák tanul valamelyik rangos külföldi egyetemen.

A programnak köszönhetően jelenleg 56 hallgató végzi tanulmányait a világ legjobb egyetemein.

A Két Korona Hotelben tartották meg az idei tábort. (Fotó: 123RF)

 

Az idei STIPI tábor

A kétnapos táborban Balatonszárszón, a Két Korona Hotelben 2023. július 1-én és 2-én jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök, aki négy éve, családokért felelős államtitkárként indította el az ösztöndíjprogramot.

A táborban résztvevők az instruktoraik segítségével oldanak meg egyéni és csoportos feladatokat. Az instruktorok között Szalai Ádám labdarúgó mellett Pap Bianka paralimpikon úszó, Gubás Gabi színész, Tomán Szabina üzletasszony, Miklósa Erika operaénekes, Lékai-Kiss Ramóna színésznő-műsorvezető, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szilágyi Áron olimpikon vívó, Novák Péter és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke is szerepelt.

Negyvenöt diák indult el egy életre szóló élményre, a balatoni #STIPI kiválasztó táborba, melynek tétje nem volt kevesebb, mint hogy kik nyerhetik el a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj részeként egész éves kint tartózkodásuk teljes finanszírozását; az akár több millió forintos összeget!