Free

Kreatív 7–10. osztályosok, figyelem!

Tar Gábor | 2023-02-02
Ismét meghirdette kreatív pályázatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Március 15-ig jelentkezhetnek a 7-10. osztályos diákok az Ugrás a jövőbe című ötletversenyre. Az immár harmadik alkalommal kiírt pályázatra a diákok azon terveit, elképzeléseit várják, amelyben bemutatják, milyen lesz szerintük a világ húsz év múlva.

Hogyan képzelik el a világot 20 év múlva a mai kiskamaszok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ idén is a MOME Ugrás a jövőbe kreatív pályázata, amelyet először 2021-ben hirdettek meg.

Egy termék vagy szolgáltatás tervét várják

A pályázatra 7–10. osztályos, magyarországi és határon túli iskolás tanulók csoportos jelentkezését várják. Olyanokét, akik a fenntarthatóság szellemében 2043-ban használható terméket, tárgyat vagy szolgáltatást terveznek a jövőnek. A diákok olyan elképzeléseit várják a pályázaton, amelyben bemutatják, hogyan képzelik el a jövőt, milyen lesz szerintük a világ húsz év múlva.

A MOME kezdeményezésének célja, hogy megmutassa, a tervezés egy gondolkodásmód, melyet elsajátítva bárki a jövő alakítója lehet – olvasható a MOME közleményében.

Idén harmadszor hirdeti meg kreatív pályázatát a MOME (Fotó: MOME)

A következő témákban várják az ötleteket:

  • Hogyan változik meg a tanulás, a suli, az oktatás? Milyen lesz az élet a jövő sulijában?
  • Milyen szakmákban dolgozunk majd, milyenek lesznek a munkahelyek 20 év múlva?
  • A jövőbeli változások hogyan hatnak majd a szünidő, a szabadidő eltöltésére?
  • Hogyan változik meg lakóhelyünk, otthonunk, környezetünk, öltözékünk?
  • Hogyan változik meg a közlekedés? 
  • Hogyan változnak meg az emberi kapcsolatok és a társadalmi különbségek? 

2-5 fős csapatokban lehet jelentkezni

A pályázaton grafikát, kisfilmet, animációt, fotókat, termékcsalád koncepciót, ruhatervet vagy akár 3D nyomtatott épületmakettet is bemutathatnak a pályázók.

A versenyre 2-5 fős csapatokban lehet jelentkezni. A versenyre regisztrált csapatok az első fordulóban online felkészítő programon vehetnek részt. Itt a pályamunkák elkészítéséhez kapnak segítséget. A második fordulóba jutó csapatok alkotásaikat egy-egy MOME-mentor segítségével fejleszthetik tovább.

Tavaly egy napelemgomba terve nyert

Tavaly 400 diák jelentkezett a versenyre, amelyet egy napelemgombára vonatkozó tervvel nyertek meg. A második helyet egy inkluzív társasjátékról szóló terv, a harmadikat egy bogárszedő robotra vonatkozó ötlet szerezte meg.

A verseny fődíja egy 3D nyomtató lesz. A csapatok március 15-ig jelentkezhetnek a pályázat weboldalán.

A MOME-val kapcsolatban a napokban írtuk meg, hogy Erhardt Domonkos diplomamunkája, animációs rövidfilmje is szerepel a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Címkék: design   középiskolások   MOME   pályázat   verseny