Példakép

MOME-s diplomamunka is látható lesz a berlini filmfesztiválon

Tar Gábor | 2023-01-24
Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmje is szerepel a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán – a Filmintézet támogatásával – készült alkotás a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz látható.

A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban –, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne – olvasható a MOME közleményében

Az animációs rövidfilm azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. (Fotó: MOME)

Régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab

„A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be” – emelte ki diplomamunkájával kapcsolatban a film készítője, Erhardt Domonkos.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el.

Először 2017-ben bukkant fel magyar alkotás a Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában. Akkor szintén a MOME animáció szakjáról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

Szeptembertől csak angol nyelven indul az animáció mesterszak

Mintegy egy hónapja írtunk arról, hogy az animáció mesterszak (a formatervező művész mesterszak mellett) a 2023–24-es tanévtől csak angol nyelven indul a MOME-n. Így a tavaly szeptemberben elindított két angol nyelvű MA-szakkal (Photography, Interaction Design) együtt már négy angol nyelvű képzés várja a mesterszakos MOME-hallgatókat a következő tanévtől.

Szeptemberétől a filmrendezőképzésen túl az alábbi két specializációt is választhatják majd az animáció mesterszak hallgatói:

  • Videojáték (Game Design)
  • Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling)

MOME-val kapcsolatos hír volt az is a napokban, hogy az egyetem – a hazai felsőoktatásban eddig ismeretlen gyakorlatot bevezetve – nemzetközi pályázatot írt ki következő rektorának kiválasztására. A kiírásnak nem ez az egyetlen különlegessége, ugyanis több mint másfél évet szánnak a megfelelő szakember megtalálására.