Tudástár

Médiaszakos egyetemisták is jelentkezhetnek az SZTNH újságíróképzésére

Tar Gábor | 2023-02-12
Újságíró Akadémiát indít a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A képzés célja, hogy a hazai újságírókat érzékenyítse, valamint edukálja a szellemitulajdon-védelmet illetően. A programra újságírók mellett médiaszakos egyetemisták is jelentkezhetnek.

A szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet. Így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával – indokolta a képzés elindítását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Szemléletformálás szükséges

Az SZTNH szerint a szellemitulajdon-védelem segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz. Ennek erősítése azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony. Ehhez elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – írja közleményében a hivatal.

Az újságíróknak és médiaszakos hallgatók számára meghirdetett képzésben a résztvevők többek között az alábbi témákban mélyedhetnek el:

  • milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai,
  • milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után,
  • mit véd a szerzői jog,
  • mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni.

A médiaszakos diákok számára is nyitott képzés a szerzői joggal kapcsolatos kérdéseket is érinti. (Fotó: 123rf)

A program Facebook-eseményénél azt írja az SZTNH: „szeretnénk, hogy az így bevont újságírók otthonosabban mozogjanak ebben a szerteágazó világban, többet foglalkozzanak a témával, gyakrabban írjanak az IP gazdasági hatásairól, a nemzetközi trendekről vagy éppen csak egy-egy jelentős találmány, védjegy történetéről”.

Kétnapos kurzus

A képzés előadói a hivatal munkatársai, szellemitulajdon-védelemben jártas szakemberek, illetve gazdasági szereplők lesznek.

A program két részből áll. Első részét online tartják február 22-én, a másodikat pedig jelenléti oktatás keretében március 1-jén.

A képzésre a e-mail címen lehet regisztrálni február 21-én 17.00 óráig.

Egyre tudatosabbak az egyetemisták

Ősszel írtunk arról, hogy már az egyetemen létrejött innovációikat is egyre tudatosabban védik a hallgatók. Ez derült ki az SZTNH 2022 első félévéről szóló adataiból. A hivatal által tartott szellemitulajdon-védelmi, távoktatási képzésre ebben az időszakban háromszor annyi egyetemista volt kíváncsi, mint az előző években.

Ősszel arról is beszámoltunk, hogy az SZTNH tavaly is meghirdette diplomadíj-pályázatát