Uni

Negyedmillió forintot is érhet a diplomamunka, ha a téma a szellemi tulajdon védelme

Haiman Éva | 2022-10-28
Idén is meghirdeti diplomadíj-pályázatát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák: az első díj 250 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 150 ezer forint.

Diplomamunka pályázat

Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton végzős hallgatóként diplomamunkáddal vagy szakdolgozatoddal nevezhetsz, a lényeg, hogy a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait is fel kell tárni legalább 10 oldalon. De jelentkezhetsz olyan diplomamunkával vagy szakdolgozattal is, amelyet teljes egészében a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelsz. 

A pályázatok értékelésnél a két megközelítési mód egyforma elbírálás alá esik, a dolgozatok rangsorolásánál bármelyik megoldás díjazott lehet. S hogy ne kelljen csak magadra hagyatkoznod, a pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja.

Kategóriák

A pályázat során öt kategóriában van lehetőség nevezni: szabadalom- és használatiminta-oltalom; védjegyoltalom; formatervezésiminta-oltalom; szerzői jog; szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepének vizsgálata. A dolgozatokat az SZTNH által kijelölt bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák. Első díj 250 ezer, második díj 200 ezer, harmadik díj 150 ezer forint.

A pályázatot évente kétszer, az őszi és a tavaszi félév végzős hallgatói részére írja ki az SZTNH. A díjátadót a két félév pályázóinak összevontan, évente egyszer tartják. A hivatal az őszi félévben 2022. december 5-ig várja a jelentkezéseket, és március 24-ig az elkészült pályamunkákat.

Forrás: Unsplash

A 2022–23-as tanév tavaszi félévében végzős hallgatók pályázatainak értékelése a tanév őszi félévében végzős hallgatók számára kiírt pályázatokkal együtt történik. Minden hallgató 2023. szeptember 30-ig tájékoztatást kap pályázata eredményéről.

A pályázati szándékot az alábbi email-címen kell jelezni. Névvel, email-címmel, a képző intézmény nevének és a karnak a megjelölésével, a diploma vagy szakdolgozat címével és rövid vázlatával, illetve a kategória jelölésével a megadott határidőig: .

Nem csak a díj miatt hasznos

Az SZTNH azzal a céllal indította a pályázatot, hogy minél több fiatal ismerje meg közelebbről a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, és kapjon betekintést eszközrendszerének gazdasági és jogi jelentőségébe gyakorlati oldalról is. Ezzel ugyanis olyan tudáshoz is jutnak, amelyet a későbbiekben a munkaerőpiacon kutatóként, mérnökként vagy bármilyen más hivatás keretében is hasznosítani tudnak.

Akik ezt felismerték, azok tudják, hogy a szellemi tulajdon védelme egyre fontosabb szerepet játszik a vállalkozások versenyképességének fejlesztésében és fenntartásában. Közülük évről évre egyre többen végeznek el valamilyen tanfolyamot, képzést az SZTNH-nál, ahol nem mellesleg az oltalmazás az egyetemisták, főiskolások számára kedvezményesen vehető igénybe.

Az SZTNH egyébként egyre intenzívebb kapcsolatra törekszik a felsőoktatási intézményekkel és a hallgatókkal. A közelmúltban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) kötöttek együttműködési megállapodást a hallgatók és oktatók ismereteinek elmélyítése céljából, hiszen az agrárszektorban is lényeges szerepe van a tudatos szellemitulajdon-védelemnek.