Uni

Más egyetemekről is lehet jelentkezni az ösztöndíjat nyújtó Ludovika Collegiumba

Tar Gábor | 2023-03-16
Április 24-ig lehet pályázni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tehetséggondozó programjára. A Ludovika Collegium hat féléves képzése más egyetemek hallgatói előtt is nyitva áll. A képzés ideje alatt ingyenes lakhatást és ösztöndíjat biztosítanak a diákoknak.

Újra lehet jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tehetséggondozó programjára, amely idén ősszel már a negyedik évfolyamát indítja el.

Az ingyenes lakhatást, kiemelt ösztöndíjat és személyre szabott képzést nyújtó Ludovika Collegium (LC) célja, hogy a magyar közigazgatás számára minél több szakmailag felkészült, képzett, idegen nyelveken is jól beszélő szakembert biztosítson

– derül ki az NKE közleményéből.

Más egyetemekről is jelentkezhetsz a Ludovika Collegium képzésére

A Ludovika Collegium az NKE hallgatói mellett más hazai egyetemek 30 év alatti nappalis diákjai előtt is nyitva áll. Nem kizáró ok az sem, ha a pályázó már tagja egy szakkollégiumnak.

Más hazai egyetemek 30 év alatti nappalis diákjai is jelentkezhetnek a Ludovika Collegium programjára (Fotó: Ludovika Collegium)

A program kurzusait az NKE keretein belül hirdetik meg, így minden LC-hallgató – szabadon választható tárgyként – elismertetheti a teljesített kurzust, és beszámíttathatja a kreditpontokat a saját egyetemén.

A hat féléves képzésre bármely tudományterület hallgatói jelentkezhetnek. Leginkább azonban a társadalomtudományi területek, különösképpen a jogi, a gazdasági és a menedzsment ismereteket tartalmazó képzések illeszkednek az Ludovika Collegium programjához.

Külföldi gyakornoki program is van a Ludovika Collegium képzésén

A Ludovika Collegium tanulmányi programja 5 féléves képzésből áll, amely egy féléves külföldi gyakornoki programmal egészül ki. A képzés résztvevői térítésmentes lakhatást és kiemelt ösztöndíjat kapnak.

A képzés kötelező programjainak részeként hétfőn és kedden délután kétórás kurzusokat, illetve szerdánként szakmai beszélgetéseket tartanak.

Ezeken kívül a hallgatók mentorprogramban és személyes coaching-programban is részt vehetnek. Félévente háromszor hétköznap délelőtti intézménylátogatás keretében közigazgatatási, állami szerveket, intézményeket látogatnak meg a diákok.

Összességében így hétközben 10-15 óra munkát igényel a képzés az egyetemi tanulmányokon kívül.

Továbbá félévente átlagosan 6 hétvégén egyéb kötelező programokat szerveznek (tréningeket, kulturális programokat, közösségi hétvégét) az LC-s diákoknak.

Háromfordulós felvételi eljárás

A programra április 24-ig lehet jelentkezni a tehetséggondozó program honlapján. A jelentkezőket háromfordulós eljárásban választják ki.

  • Az első fordulóban esszét kell írni az alábbi témák egyikében:
    • Milyen előnyei és hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia alkalmazásának az államigazgatás és igazságszolgáltatás területén?
    • Milyen kompetenciákat kell fejlesztenie egy mai, ideális közoktatási rendszernek?
    • Hogyan alakítja át a háború a Közép-Európára vonatkozó ipari beruházási stratégiákat?
  • A második fordulóba jutó jelentkezőknek egy körülbelül 90 másodperces videót kell készíteniük, amelyben karrierterveikről beszélnek.
  • A harmadik forduló már személyesen zajlik, május 24-én.

Az MCC is várja az egyetemistákat saját képzéseire

Egy másik tehetséggondozó intézmény, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is nyújt ingyenes képzéseket egyetemistáknak. Az MCC Egyetemi Programjának budapesti képzéseire március 15-ig lehetett jelentkezni, a vidékire még április 16-ig várják a jelentkezőket. A programot elsőéves egyetemi hallgatóknak hirdették meg.