Uni

Digitális oktatási tér épül a közszolgálati egyetemen

UNIside | 2023-03-03
Több mint kétmilliárd forintos fejlesztés zajlik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A projekt a hallgatók, oktatók digitális készségeinek, illetve az egyetem infokommunikációs infrastruktúrájának fejlesztésére irányul.

A több mint 2,3 milliárd forintos, uniós finanszírozású projekt célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a képzések teljes vertikumát felölelő digitális oktatási tér jöjjön létre. Az így kialakított oktatási tér a rugalmasabb és hatékonyabb tanulást biztosító tudásmegosztási módszerekre épül majd.

A projekt 2022. szeptember 1-jén kezdődött, és 2026. február 28-ig tart.

A beruházás legfontosabb eleme a pedagógiai-oktatásmódszertani megújulás, amely támogatja a hallgatói képességek fejlesztését és értékelését.

A projekt az egyéni tanulási utak mentorálását és a személyességen alapuló szakmai közösségek művelését is elősegíti – olvasható a közszolgálati egyetem közleményében.

Az NKE digitális fejlesztési projektje 2026 februárjában zárul. (Fotó: NKE)

Oktatási laborok korszerű szoftverkörnyezetben

„Legalább 4000 hallgató és munkatárs nyelvi- és digitáliskompetencia-fejlesztését, korszerű szoftverkörnyezetben működő oktatási laborok kialakítását célozzuk meg a projekt megvalósulásának időtartama során. Vagyis legalább akkora hangsúlyt fektetünk a készségek fejlesztésére, mint az infokommunikációs eszközökére” – mondta Budai Balázs Benjamin, a projekt szakmai vezetője, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Közszervezési és Infotechnológiai Tanszékének vezetője.

Digitális fejlesztések másutt is

A napokban beszámoltunk egy másik hazai felsőoktatási intézmény, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) zajló fejlesztésekről is. A MATE négy campusán korszerűsítik az épületeket, és fejlesztik a digitális infrastruktúrát. A 3,3 milliárdos beruházást szintén uniós forrásból valósítják meg.

Nemrégiben arról is írtunk, hogy a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karán a Körber Hungária Gépgyártó idén felújít és digitális eszközökkel modernizál egy tantermet. Így a közgazdaságtudományi, valamint a műszaki és informatikai után a természettudományi lesz a harmadik kar a PTE-n, ahol egy csúcstechnológiájú tantermet adnak át a Körber jóvoltából.