Tudástár

Idén is lesz Lányok Napja – Várják a STEM-területek iránt érdeklődő lányokat

UNIside | 2023-04-22
Április 27-én rendezik meg az idei Lányok Napja elnevezésű programot. Az országos pályaorientációs program célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a STEM területekhez (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket. Idén is számos nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet nyitja meg a kapuit a fiatalok előtt országszerte. A Műegyetemen is számos program várja az érdeklődőket.

Április 27-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immár 12. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat. Idén is számos nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet nyitja meg a kapuit országszerte.

 

Felső tagozatos diákokat is várnak

A kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló felső tagozatos általános iskolás és középiskolás diákoknak bemutassák a STEM-szakmák (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) sokszínűségét és a jövőben rejlő lehetőségeket.

Kiderül egyebek mellett, hogy hogyan tölti munkanapját egy szoftvertesztelő, közlekedésmérnök vagy épp egy kutató.

A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amit a lanyoknapja.hu weboldalon tehetnek meg az érdeklődők.

 

Kevés lány választja a STEM-területeket

A szervezők tájékoztatása szerint azért fontos a rendezvény, mert míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket. Ez nagy hatással van arra, hogy természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány tapasztalható.

 

A Műegyetemen is lesz Lányok Napja

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén is több helyszínen, sok programmal csatlakozik a kezdeményezéshez – derül ki a BME közleményéből.

A Lányok Napja programon a Műegyetem is várják az érdeklődőket (Fotó: BME)

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a BME egyes karai milyen érdekes programokkal készülnek a Lányok napjára:

Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Meg lehet nézni a high-tech laborokat. Kiderül, hogyan lehet kibertámadás ellen hatékonyan védekezni. Arról is lehet majd érdekességeket hallani, hogy miként ismeri fel a MI a beszédből a hangulatunkat.

Természettudományi Kar

„Így használd izgalmas dolgokra a matematikát” címmel lesznek előadások. A BME Oktatóreaktorába is ellátogathatnak a lányok. Ott kiderül, hogy a radioaktivitás vajon a barátunk, vagy éppen az ellenségünk.

Fizikai Intézet

A laborlátogatások során olyan extrém érzékeny eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyekkel a kutatók atomokat, molekulákat és mágneseket vizsgálnak.

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Egy logisztikai mérnök mindennapos kihívásait lehet megismerni. Megtudható, hogyan lehet élhetőbbé tenni a várost, illetve egy nap alatt megismerhető a jövő közlekedése is.

Gépészmérnöki Kar

A programokon kiderül, hogy különböző zenékkel hogyan lehet hullámokat megjeleníteni égés közben lángorgonán. De arról is lehet majd hallani, hogy mit jelent a „KerékshiMMyző” kifejezés, és mire lehet használni a szélcsatornát.

Építőmérnöki Kar

„Építsd, szépítsd a világot!” program keretében megtapasztalható, hogy „egy csipet cement, egy marék kavics” segítségével mi mindent lehet betonból készíteni.

Továbbá (Híd)Ász lányokat hívnak terepi kirándulásra a Petőfi hídhoz. Itt a lányok megismerhetik a híd történetét, szerkezetét. Továbbá belépve a híd alatti kezelőjárdára Budapest egyik emblematikus építményét egy különleges, kevesek által látogatott helyről is megszemlélhetik.

A Műegyetem közleményéből az is kiderül, hogy a BME női hallgatóinak aránya fokozatosan bővül minden képzési területen, és a hallgatók között a nők aránya 2021-re meghaladta a 34 százalékot.

Címkék: BME   lányok   Lányok Napja   pályaválasztás   STEM