Uni

A lakhatás utáni legfontosabb kérdés a miből, vagyis a legfontosabb információk a Diákhitelről

UNIside | 2023-08-08
A szabad felhasználású Diákhitelt, vagyis a Diákhitel1-et bármire költheted, és igényeid szerint havi részletekben vagy félévente egy összegben utalják a számládra. A Diákhitel2 és A Képzési Hitel az önköltséges képzések díját fedezi, a hitelt pedig később kamatmentesen fizetheted vissza.

Minden eddiginél kedvezőbb feltételek a Diákhitelhez kapcsolódó folyószámlához

A kormány arról döntött, hogy 2023. július 1-től a költségek leszorítása érdekében bevezetésre kerül egy rendkívül kedvezményes és több elemében ingyenes „diákhitel számla”. Az új számlát a nyílt pályázaton kiválasztott pénzügyi szolgáltatók biztosítják, legalább a diákhitel folyósításának időszakában. Összesen négy kereskedelmi bank nyújtott be sikeres pályázatot: az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank. A diákok kedvezményes számlák közötti választását a Diákhitel Központ internetes felületein, valamint az Ügyfélszolgálatán keresztül is segíti.

A diákhitel számlák esetében a pénzügyi szolgáltatóknak ingyenesen biztosítaniuk kell például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is. A bankok a kötelezően nyújtandó ingyenes elemeken túlmutatóan egyenként eltérő tartalmú, de jelentősen kedvezményes szolgáltatásokat fognak nyújtani a diákhitel számlát nyitóknak. Az érintettek kedvezményeket kaphatnak többek közt a lakáshitel felvétel, az értékpapír számla vezetés vagy a biztosításkötés vonatkozásában.

Fontos, hogy a Diákhitel Számla csak azt követően jön létre, hogy hallgató státuszod ellenőrzésre került. Az őszi tanulmányi félév esetében a Diákhitel Központ szeptemberben ellenőrzi a hitelfelvevők hallgatói jogviszonyát, a kedvezményes Diákhitel Számla megnyitásra is ezt követően kerülhet sor. Az igénylésed azonban már július 1-től benyújthatod.

Minden, amit tudnod érdemes a Diákhitelről! (Fotó: 123RF)

 

Támogatott és kamatmentes Diákhitel konstrukciók

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie. A kialakult helyzetet mérlegelve a Kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie. Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2. Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre.

 

A szabad felhasználású Diákhitel havi maximális összege 150 ezer forint

A koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségeknek – a tanulás mellett beszűkült munkavállalási lehetőségeknek – is szerepük volt abban, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen magasabb arányban, 80 százalékban igényelték a maximális hitelt az egyetemi, főiskolai hallgatók. A rekordmértékű kihelyezésben az is közrejátszott, hogy 2020 augusztusától a kormány döntése révén a korábbi 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel1 havi maximálisan igényelhető nagysága.

 

A Diákhitel Központ termékeit 200 ezren veszik igénybe jelenleg

2022-ben csak a fennálló Diákhitel1-szerződések száma 108 ezret tett ki, jelenleg pedig mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre. Az elmúlt 22 évben több mint ötszázezer hallgató a Diákhitel nyújtotta lehetőségekkel kétszázötvenezer diplomát szerzett meg.