Uni

Kutatók Éjszakája

UNIside | 2023-09-25
A Kutatók Éjszakáját idén is szeptember utolsó hétvégéjén, ezúttal szeptember 29-én és 30-án rendezik meg.

Mi pontosan a Kutatók Éjszakája?

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

Szórakoztató, ösztönző előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

Több városban is megrendezik idén a Kutatók Éjszakáját. (Fotó: 123RF)

 

Milyen programokkal készülnek a szervezők?

A budapesti Hild-villában a gyermekeket papírszínházzal, filmszakmákat népszerűsítő foglalkozásokkal, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja a Magyar Művészeti Akadémia Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

Délelőtt 10 órakor Dávid Ádám – a Magyar Művészeti Akadémia programjának ösztöndíjasa – a Japánból eredő kamishibai papírszínházból ad ízelítőt egy interaktív vetítéssel egybekötött workshoppal.

Ezután a Média a Közösségért Filmturisztikai Egyesület felsőtagozatos, középiskolás és egyetemista diákoknak szóló foglalkozása – a Pályaorientációs Mozgóképszakmai Program – filmbejátszókkal, kvíz– és puzzle-játékkal hozza közelebb a filmesek világát a fiatalokhoz.

13:00-tól a képregények világába kalauzolja a középiskolás és az egyetemista diákokat, valamint a felnőtteket Németh Levente, aki szintén a Magyar Művészeti Akadémia programjának ösztöndíjasa. A grafikusművész szerkesztésében tavaly jelent meg a Hősök tere című könyv, amely a magyar történelem 1000 évnyi múltját 13 magyar hősön és 1000 rajzon keresztül mutatja be.

Programjából kiderül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehet képeket és egyedi illusztrációkat készíteni, meddig terjednek annak határai.

Délután még várja az érdeklődőket szinkronizációs játék, melyben a középiskolás és az egyetemista diákok bepillantást nyerhetnek a szinkronizálás rejtelmeibe.

Továbbá egy verses-zenés színházi játék is, amiben az alkotók Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogatva egy játékos est keretében kalauzolják végig a nézőket „életen és halálon, generációkon, szülő-gyerek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi és létkérdéseken”.

A Hild-villában zárásként este hat órától a Misztrál együttes ad hangversenyt. Az 1997-ben alakult Liszt Ferenc-díjas zenekar repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek.

 

Nem csak Budapesten ünneplik a Kutatók Éjszakáját

Szegeden csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem mintegy ötszáz oktatója, kutatója és hallgatója mutatja be saját tudományterületét. Az érdeklődőket kora délutántól egészen késő éjszakáig laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok sora várja.

A programok egy része itt szintén előzetes regisztrációhoz kötött. A kiválasztásukat az SZTE Kutatók Éjszakája nevű mobilalkalmazás is segíti.

Látogatható ezen az estén az egyetem Gellért Albert Anatómiai Múzeuma, a Koch Sándor Ásványgyűjtemény, tartanak interaktív tárlatvezetést az ősmaradványtárban és bemutatják az SZTE Mérnöki Karának versenyautóit is.

A Szegedi Tudományegyetem mellett a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is szervez programokat: a látogatók többek között mikrogépeket nyomtathatnak, megismerkedhetnek az elektromikroszkópia módszereivel, de hallhatnak arról is, hogy modellezhetők az emberi betegségek transzgenikus egerekkel.

Hódmezővásárhelyen az egyetem Mezőgazdasági Kara szervez programokat, melyeken többek közt az érdeklődők gyógynövény-felismerésen, növény– és rovarismereti teszten tehetik próbára tudásukat, végig követhetik egy kisebb testű madár preparálásának mozzanatait.

Erre az estére megnyitja kapuit a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet is a nagyközönség előtt. A vendégek megismerkedhetnek a kutatóvá, felhasználóvá válás lépéseivel: az épület berendezéseinek használatát bemutató biztonsági oktatáson vehetnek részt, bepillanthatnak a kísérletek elvégzését megelőző folyamatokba, megtudhatják, milyen mérések végezhetők, sőt a lézeres berendezésekkel és munkájuk végén még publikálhatnak is.

 

(Forrás: MTI)