Tudástár

Módosítják a középiskolai matematika felvételi megoldókulcsát

Bodzás Szabolcs | 2023-01-25
Sok panasz érkezett az Oktatási Hivatalba annak kapcsán, hogy a múlt szombaton megírt középiskolai matematika feladatsor utolsó – és egyben legtöbb pontot érő – szövege nem volt egyértelműen megfogalmazva. Az Oktatási Hivatal így módosította a feladat megoldását, a megoldásnál több lehetséges opciót is elfogadnak.

A beérkezett panaszokat megvizsgálva megszületett a döntés: módosítják a január 21-én megírt központi középiskolai matematika felvételi megoldókulcsát.

Fotó:123rf

Mennyien írtak felmérőt?

56 ezer nyolcadikos diák, 9100 hatodikos és 6000 negyedik osztályos tanuló mérettette meg magát január 21-én a központi középiskolai felvételin magyarból és matematikából. Összesen több mint 71 ezer diák adott számot a tudásáról, az ország 541 helyszínén.

 

Mi a diákok véleménye?

A diákoknak ezúttal is 45-45 percük volt arra, hogy a 10-10 feladatból álló vizsgalapot kitöltsék. Először a magyar nyelv és irodalom, majd a matematika tantárgy volt soron. Mindkét feladatsorra maximum 50-50 pontot lehetett kapni. Az idei évben a tanulók visszajelzései alapján a magyar nyelv és irodalom számonkérés viszonylag könnyű, ezzel szemben a matematika kifejezetten nehéz volt.

 

Az Oktatási Hivatal humánosságra és rugalmasságra törekszik

Rengeteg kritika érte a matematika feladatsor 10. feladatát, mondván: a kérdés szövege nem volt teljesen egyértelmű. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke azt nyilatkozta, mivel humánosságra és rugalmasságra törekednek, ezért módosítják a megoldókulcsot, több lehetséges opciót is elfogadnak. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az iskoláknak nyolc napjuk van arra, hogy kijavítsák a feladatlapokat. Legkésőbb január 29-én már megtekinthetőnek kell lennie a dolgozatoknak.

 

További fontos időpontok

  • Az írásbeli pótfelvételit, január 31-én tartják az iskolákban, délután 14 órától.
  • Február 10-ig kiderül a központi írásbelik eredménye, amiről a vizsgát szervező középiskola tájékoztatja a vizsgázókat. 
  • Február 22-ig lehet jelentkezni a középfokú iskolákba. 
  • Azok az intézmények, amelyek jogosultak szóbeli vizsgát is előírni, azt február 27-e és március 14-e között tarthatják meg. Szóbeli vizsgát akkor tarthatnak, ha a felvételi eljárás évét megelőző három év átlagában a jelentkezők száma az adott ágazatban több mint háromszorosan meghaladta a felvehető tanulók számát.
  • Március 21–22. között van lehetőség módosítani az iskolák sorrendjét. 
  • Április 28-án a diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot. 
  • Végül június 21–23. között lehet beiratkozni a középiskolákba.