Uni

Átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét Lengyelországtól Magyarország

UNIside | 2023-09-22
Ezt szerdán jelentette be a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferenciát követően Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A CEEPUS-programot 1993-ban hozták létre Budapesten

Ezt felidézte Csák János a sajtóértekezleten, melyet Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszterrel és Michael Schedl CEEPUS-főtitkárral közösen tartott.

Mi volt a kezdeményezés szándéka?

Az, hogy a közép- és kelet-európai, valamint a nyugat-balkáni országok a kommunizmus bukása után módot találjanak a jobb kölcsönös megismerésre, az egymás iránti közeledésre – emlékeztetett. „Hiszen a megismerés lehetősége a nemzetek közötti barátságot is lehetővé teszi” – tette hozzá a miniszter. Majd kiemelte, hogy az elmúlt években a CEEPUS-programban az elmúlt években egyre növekszik a részt vevő egyetemisták és oktatók száma, és a résztvevők több hónapot töltenek a fogadóországokban, ez bizonyítja a program sikerességét.

A CEEPUS-programot 1993-ban hozták létre Budapesten. (Fotó:123RF)

Nyitás más országok felé

A CEEPUS-program nyitottságát fejezte ki három balti állam felé (Észtország, Lettország, és Litvánia). Valamint az ukrán hallgatók felé is különösen nyitottak. Az értekezlet napirendjén az ukrán diákokkal és tudósokkal folytatott együttműködés is szerepelt. Lengyelországban jelenleg 35 ezer ukrán hallgató tanul, közülük 20 ezren az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború tavaly februári kitörése után érkeztek.

Összefoglalás

A programot végezetül Csák János kulturális és innovációs miniszter Szókratész ókori görög filozófust idézve méltatta: „a tudás erény”. Majd hozzátette, hogy erre nagy szükség van a mai világban.

 

(Forrás: MTI)