Uni

A kollégiumi élet: nem csak napos oldala van!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-19
Amennyiben lakhelyed (vagy legalábbis a lakcímkártyádon szereplő cím) nagyon messze esik attól az intézménytől, ahol a felsőoktatási tanulmányaidat végzed, megpályázhatsz egy helyet az adott intézmény kollégiumába. A kérdés nem csak az, hogy sikerül-e, hanem az is hogy megéri-e? Cikkünkben bemutatjuk nektek a kollégiumi élet előnyeit és hátrányait.

Kezdjük a pozitívumokkal!

Kollégistaként sokkal intenzívebben részt tudsz venni a társasági életben. Már magán a kollégiumon belül is rengeteg parti szokott lenni, így hamar jó ismeretségekre tehetsz szert, bővítheted a baráti köröd, a netvörköd. Ezenkívül a még mindig mindössze 3450 forintos BKK-diákbérlet áráért – amennyiben Budapesten tanulsz – elmehetsz bármikor és bárhová bulizni, a kollégiumba hamar visszaérsz.

Egy ingázó például sokszor pont emiatt nem tud a szaktársaival bulizni: az utolsó vonata / busza indulásakor kezdődne meg igazán a parti, az elsőt pedig már nem lenne ereje kivárni.

Nyilván az egyetem nem kizárólag a bulizásról szól. Kollégistaként megvan az az előnyöd, hogy elérhetőbb közelségben vannak olyan felsőbb éves hallgatók, akik ugyanarra a szakra járnak, mint te. Ha sikerül jó viszonyt kialakítanod velük, akkor kiváló tippeket adhatnak: melyik tanárhoz érdemes felvenni a gyakorlatot, mire számíthatsz egy-egy vizsgán vagy ZH-n,  kit érdemes konzulensnek választani a későbbi szakdolgozatíráshoz, melyik szabadon választható tárgy válik a javadra. Továbbá átadhatják korábbi jegyzeteiket is, amikből könnyebb tanulnod, hiszen ők már kiemelték a lényeget a tananyagból.

Fotó: 123RF

Igen, jóval olcsóbb, mint sajátot (vagy közöset) bérelni

Nem utolsó sorban, ami még a kollégiumi élet mellett szól, az a pénz. Ha a lakhelyed valóban olyan messze van az egyetemtől, hogy lehetetlen lenne kivitelezni az ingázást, akkor két opció marad: albérlet vagy kollégium. Az albérletárak pedig bizony az egekben vannak, egy budapesti kiadó lakás havi ára sokszor már meghaladja egy felnőtt, dolgozó ember nettó diplomás minimálbérét. 

Ráadásul egyre gyakoribb, hogy a kéthavi helyett már három havi kauciót kérnek el a tulajdonosok, ami igencsak megterheli a pénztárcádat (vagy a családodét). Ezzel szemben a kollégium egy pénzügyileg sokkal kényelmesebb, kiszámíthatóbb és jóval kedvezőbb megoldás.

 

Következzen az árnyoldal!

A legrosszabb, hogy mivel rendkívül kevés egyszemélyes kollégiumi szoba van, ezért egészen biztos, hogy meg fog szűnni a korábbi privát szférád. Folyamatosan alkalmazkodnod kell majd minimum egy, de a legtöbb esetben három másik emberhez. Ráadásul sok esetben nem is te határozod meg, hogy kivel kerülsz egy szobába, és bizony előfordulhat, hogy egy olyan szobatársat kapsz, akiről hamar kiderül, hogy képtelen vagy vele együtt élni.

És ez még csak az első kihívás, köztudott, hogy a kollégiumban sokkal nehezebb tanulni, mint csendes körülmények között otthon, mert hiába próbálsz majd meg tudatosan kizárni minden zavaró tényezőt, biztosan folyamatosan ér majd olyan impulzus, ami elvonja a figyelmed. Lehet ez a szobatársaid jövés-menése, valamelyik közeli szobában tartott összejövetel a vizsgaidőszakban vagy pusztán a folyosóról folyamatosan beszűrődő különböző zajok. 

Tipp: a koleszosok legtöbbször a suli könyvtárában, vagy egy közeli könyvtárban csendesen tudnak tanulni. Bár kávézni és sütit majszolni itt nem lehet, azért egy-egy kávézónál is csöndesebbek a könyvtárak.

Továbbá hátráltathat még a sikeres tanulásban, hogy sok kollégiumban sajnos elég gyenge a wifi. A mai világban pedig lehetetlen laptop nélkül tanulni, így rendkívül bosszantó, ha egy-egy tananyag betöltésére perceket kell várni. A mobilnet pedig nem olcsó, ha sok videót is kell (vagy szeretsz) nézni.

 

A fentieket alaposan mérlegeld, mielőtt beiratkozol a kollégiumba!

 

Neked milyen koleszos történeteid, tapasztalataid vannak?

Oszd meg velünk kommentben, a legjobb írásokat külön is megjelentetjük!

Sőt, a legprofibb írások közt értékes ajándékokat is kisorsolunk!

Címkék: buli   egyetem   előny   hátrány   ingázás   kollégium   laptop   szobatárs   tanulás   társasági élet   tippek   wifi