Uni

Mi alapján vegyél fel választható tárgyakat az egyetemen?

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
Az egyetemen a kötelező tantárgyak mellett szabadon választhatókat is felvehetsz, sőt ez szinte minden esetben elengedhetetlen, hogy meglegyen a kellő mennyiségű kredited a diploma megszerzéséhez. De mégis, mi alapján válaszd ki ezeket a tárgyakat? Adunk néhány tippet.

A legfontosabb: érdekeljen

Bármilyen szakot is választottál, biztos, hogy lesznek a felsőoktatási éveid alatt olyan tantárgyak, amelyek egyáltalán nem érdekelnek. Miért vennél fel szabadon választható tárgynak is egy ilyet? Nézd végig a lehetséges tárgyak listáját, olvasd el a különböző tantárgyakhoz tartozó tematikákat, és válassz olyat, aminek az előadásaira szívesen bejárnál, és végighallgatnád azokat.

Segít egy nehezebb kötelező tárgyban

Általában az első évre jellemzőek az olyan szemináriumok, amelyek egy teljes kart érintenek. Például, ha társadalomtudományi szakra jársz, akkor biztosan több olyan tárgy is lesz, amelyet kommunikáció- és médiatudományos, nemzetközi tanulmányos, politológus és szociológus hallgatóknak egyaránt kötelezően fel kell venniük, majd ebből vizsgázniuk. Ezek között akadnak kifejezetten nehéz tárgyak is, nem véletlenül tartja a mondás, hogy “Az egyetem első évében derül ki, hogy ki lesz majd diplomás ember”. Sokszor vannak olyan választható tárgyak, amelyek valamilyen szinten átfedésben vannak a nagy szemináriumi tárgyakkal. Ezeket érdemes felvenned, mert segítik feldolgozni és megérteni a nagyobb anyagot, amiből aztán vizsgáznod kell. Ráadásul ezeket sokszor ugyanaz a tanár tartja, mint a nagy előadásokat, és ha megjegyzi a neved a kis létszámú szabadon választott órán, az jó pont lehet majd a nagy vizsgán is.

Jó időpontban legyen!

Az egyetemen már nagyrészt te magad állítod össze az órarendedet. Próbáld meg úgy kialakítani, hogy a lehető legkevesebb lyuk legyen benne! Mivel a középiskolai órákkal ellentétben egy egyetemi óra 45 helyett 90 perc, és erre még rájön általában 10-10 perc szünet, ha van egy üres hely az órarendedben, az minimum 110 perc kiesést eredményez az életedből. Ez az idő pont kevés arra, hogy mondjuk a legközelebbi moziban kényelmesen megnézhess egy filmet, ahhoz viszont túl sok, hogy ebédre szánd. Persze fordíthatod ezt az időt tanulásra, de több kutatás is bizonyítja, hogy a diákok nem csupán az otthoni, külső zavaró tényezőktől mentes tanulást szeretik a legjobban, de ez a legeredményesebb is, mert elmélyülten figyelhetsz a tanulandó anyagra. Ha találsz egy jó kis szabadon választható órát, ami pont kitölti ezt a lyukat és még tetszik is, ne habozz, vedd fel! A krediteid száma is nőni fog, és az időd sem vész kárba.

Emellett vigyázz arra, hogy bármennyire is érdekel egy tárgy, ha az valamikor estefelé van (úgy, hogy előtte hosszú ideig nincs tanórád), vagy például péntek reggel nyolctól, akkor arra nagy eséllyel nem lesz energiád bejárni. Utóbbi esetében azért, mert a legvadabb egyetemi bulik csütörtök esténként szoktak lenni, és bizonyára szeretnél te is társasági életet élni.

Ne legyen teljesíthetetlen!

Alaposan nézd át a tantárgy tematikáját és a teljesítésének követelményeit, mielőtt felvennéd! Vannak olyan szabadon választhatók, amik esetében például egy középiskolai szintű prezentáció elkészítésével és előadásával szerezhetsz akár négy kreditet is, de bőven akad olyan is, hogy akár két kreditért többet kell gürcölnöd, mint egy kötelező abszolválásáért. Nem árt idősebb hallgatóktól vagy mentoroktól információkat kérned az adott tárgyról, vagy egy Facebook-csoportban kikérni mások véleményét. Nehogy későn derüljön ki, hogy sokkal több energiát kell belefektetned a kreditek megszerzésébe, mint amennyit megérne!

Minél korábban végezd el őket!

Hidd el, a szakdolgozatírás a diploma megszerzésének legnehezebb pontja! Mindenképp ügyelj arra, hogy az utolsó évben már az arra az évre vonatkozó kötelező tárgyakon kívül mással ne kelljen foglalkoznod! Tehát számold ki, hogy a szabadon választható tantárgyak közül az első két évben meglegyen annyi kredit, hogy az utolsó évben erre már ne legyen gondod! Hálás leszel magadnak!