Uni

Jazzről és tanulásról egy jazz-énekes szemével – interjú Nagy Noémivel

UNIside | 2023-07-12
„A jazzhez le kéne ülni, meg kéne nyugodni, és meghallgatni, hogy mit játszik a bőgős, a zongorista, mit énekel az énekes. Ez sokkal összetettebb, sokkal több rétege van, mint a popzenének, ugyanakkor olyan értéket képvisel, amit a popzene nem." A Nagy Noémi Quartet jazzénekesnőjével készítettünk interjút. Azért is, mert az éneklés mellett komolyan tanult, és azért is, mert kíváncsiak voltunk, hogyan vélekedik egy fiatal művész a jazz műfajáról.

Az idén végeztél az ELTE BTK-n zenekultúra és művészetközvetítő alapszakon. Miért ezt a képzést választottad?

Mindig is jazzénekes szerettem volna lenni, de mivel édesapám jazz-zenész, tudtam, hogy kizárólag abból nem tudok majd megélni. 

Pedig az édesapád, Nagy Iván a Benkó Dixieland Bandből és más, tradicionális jazz-zenekarokból ismert zongorista…

…és mégis tanít a zenélés mellett. Én pedig igyekeztem olyan képzést választani, ami közel áll ehhez, és amit hasznosíthatok a saját karrieremben is. 

Mióta tudod, hogy a zene a te utad?

Miután egy olyan családba születtem, ahol a zene központi dolog, kicsi korom óta az életem része. Magát a jazz műfajt apám miatt szerettem meg, ami kifejezetten rétegzene, a fiatalok közül kevesen szeretik. A zeneiskolában, ahová jártam, klasszikus zongoráztam, és bár nagyon jól ment, az én utam végül a jazz lett. Pocsai Krisztához jártam jazzéneket tanulni, aki nagyon nagy név a hazai jazzéletben. Pár éve már koncertezek is, több mint egy éve a saját formációmmal, a Nagy Noémi Quartettel.

Nagy Noémi (Fotó: UNI2023 in &out, nyár kiadvány)

Nem is akármilyen sikerrel, hiszen már a Müpában is felléptetek!

Igen, meghívást kaptunk a Jazz Showcase-re, ami egy jazztehetségbörze, és nyertünk egy különdíjat, ami egy szlovákiai fellépési lehetőséget jelent. Emellett most már havonta fixen van két-három-négy bulink, ami egy quartet esetén, ahol négy embert kell „eladni”, jónak számít. Ebben biztosan szerepe van annak, hogy kiváló zenészeket sikerült megnyernem magam mellé az együttesbe. A zongorista, Horváth Balázs Junior Príma díjas, a bőgős, Jónás Géza tavaly megnyerte a Pege Aladár bőgőversenyt. Azt gondolom, azon túl, hogy mindannyian otthonról hozzuk a jazz szeretetét, nagyon értünk ahhoz, amit csinálunk, így nagyon jól működünk együtt.
Talán az is bizonyítja ezt, hogy a legutóbbi, 36. OTDK-n első helyezést értünk el a Művészeti és művészettudományi szekcióban a Zenei előadás kategóriában.

De, ahogyan mondtad, csak zenélésből nem lehet megélni. Dolgozol a fellépések mellett?

Igen, egy zenei portálnál kezdtem el dolgozni. Érdekes és szívesen csinálom. De azért mindannyiunk szívfájdalma, hogy hiába vagyunk profik, hiába tanultunk, zenészként a hivatásunkból nem tudunk úgy megélni, mint egy orvos vagy egy ügyvéd. Elképesztő, hogy még mindig sokaktól halljuk, hogy „oké, tök jól zenélsz, de amúgy mi a foglakozásod”?! 

Tanulni már nem akarsz?

Most nem, örülök, hogy vége a sok stressznek, ami a különböző vizsgákkal járt. A gimnáziumban négy évig aggódsz, hogy jól sikerüljenek a dolgozataid meg az érettségid, majd a fősulin három évig a különböző vizsgák miatt stresszelsz, meg hogy megírd a szakdolgozatot, és sikeresen államvizsgázz. Most nagyon jó, hogy végre élvezhetem az életet. Ha később meggondolom magam, és valami még szóba jöhet, az a tanári képzés a Zeneakadémián, hogy taníthassak. Nagyon szeretem a gyerekeket, sok éven át tanítottam angolt kicsiknek.

Mit gondolsz, mi kell egy sikeres zenei karrier beindításához azon túl, hogy mint te, jó érzékkel választ az ember zenésztársakat?

Ha szeretnél többet tudni a Nagy Noémi Quartet-ről, arról, hogy hogyan gondolkodnak a jazz műfajáról, hogyan szólítják meg a közönséget, miért jó, ha minél több ember megszereti és megismeri a jazz-t, akkor feltétlenül olvasd el a teljes interjút. A teljes anyagot az UNI2023 in &out, nyár kiadványban találod.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/

 

Címkék: jazz   Nagy Noémi