Uni

Hallgatói létszám rekord – kilenc éve nem tanultak ilyen sokan felsőoktatásban

UNIside | 2023-11-18
Az őszi hallgatói statisztikai adatgyűjtés eredménye szerint az elmúlt kilenc éve nem tanultak ilyen sokan a felsőoktatásban. Idén 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma. 2024 óta ez a legmagasabb létszám az Oktatási Hivatal felsőoktatási információs rendszerének legfrissebb adatai szerint - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

A felsőoktatásba jelentkezők és a felvett hallgatók számát tekintve is rekordot döntött az idei felvételi eljárás. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a magyar gazdaság társadalmi igényei és a földrajzi elhelyezkedése kapcsán is jónak értékelte az idei felvételit korábbi nyilatkozataiban. „A felvételi nemcsak attól jó, hogy a tavalyi évhez képest 28 százalékkal több diákot vettünk föl a megújult magyar felsőoktatásba, hanem amiatt is, hogy azokra a képzésekre vettünk föl sok hallgatót, és jelentkeztek sokan, ami a magyar gazdaság és társadalom szerkezet miatt fontos, másrészt pedig a földrajzi elhelyezkedése is jó a felvételinek, hiszen a vidéki egyetemekre is nagyon sok fiatalt sikerült felvennünk.”

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár (Fotó: UNIside)

Számok tükrében

Az Oktatási Hivatal adatai most megerősítették, hogy az idei tanév az elmúlt évek legmagasabb hallgatói létszámát hozta.

  • az intézmények idén 106 691 diákot vettek fel,
  • tízből csaknem nyolc tanuló állami ösztöndíjjal kezdte meg tanulmányait, ez azt jelenti, az állam átlagosan fejenként hatmillió forintot biztosít a tanulmányaikra, a teljes képzési időre vetítve
  • 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma tavalyhoz képest
  • 2014 óta az idén a legmagasabb a hallgatói létszám a felsőoktatásban
  • a hallgatók közel 80 százaléka jutott be államilag finanszírozott helyre
  • az idei tanévben magyar egyetemeken és főiskolákon 310 414-en tanulnak aktív státuszban, ami kilencéves rekordot jelent
  • a felvételi pontszámok középértéke hat ponttal emelkedett, azaz „értékesebb pontokkal” lehetett felvételt nyerni.

Hankó Balázs a kormány céljának nevezte, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön.

33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma tavalyhoz képest. (Fotó: 123rf)

Miért nőtt a hallgatói létszám?

A közelmény szerint a létszámnövekedés mögött az áll, hogy az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be a felsőoktatásban. Az új rendszer sikerét a 2023-as felvételi számok is alátámasztják, mivel 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma tavalyhoz képest – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma.közölte az MTI.

Forrás: MTI