Uni

Finnország betiltja a mobilokat az iskolákban

Gunda-Szabó Dóra | 2023-06-30
A világviszonylatban is kiemelkedően jó oktatási rendszerrel rendelkező Finnországban évek óta romlik a diákok teljesítménye. Az új finn kormány a nagyobb anyagi erőforrások biztosítása mellett rendkívüli dologra szánta rá magát; korlátozza a mobilkészülékek iskolai használatát. Miért?

Tudtad, hogy a Földön 11 százalékkal több mobiltelefon van, mint ember? Magyarországon több mint hatmillióan használnak okostelefont. Az életünk szerves része. Az okostelefon-használatnak viszont rengeteg káros hatása van. Nem, nem a sugárzás. Az állandóan magunknál hordott mobiltelefonok állandóan értesíthetővé tesznek, ennek eredményei többek között a stressz, az ingerlékenység, és a koncentrációzavar. Franciaország már öt éve az iskolák hatáskörének adta azt a jogot, hogy korlátozzák, vagy egyenesen betiltsák az iskolaépületekben a mobiltelefon-használatot. 

A finn kormány a tanárok és iskolaigazgatók jogkörébe szeretné vonni az iskolai mobilhasználat szabaályzását. (Fotó: 123rf)

Finnországban a Nokia telekommunikációs vállalat miatt is kiemelt a mobiltelefonok szerepe. A gyerekek jóval korábban – sokan már elsős korukban kapnak okoseszközt –, mint más országokban tanuló társaik. A korai okoseszközhasználat nagyobb eséllyel alakít ki függőséget, hiszen egy még kifejletlen idegrendszert stimulál. A finn pedagógusok már egy ideje aggodalmukat fejezték ki a készülékek figyelemre és koncentrációra való káros hatásai miatt, amit erős társadalmi támogatás is kísért. Polgári kezdeményezésre több mint 30 ezer aláírást gyűlt össze olyan intézkedések bevezetéséért, ami a mobilok tanórákon való kikapcsolását, illetve az órákról vagy a teljes intézményből való kizárását kérte. 

Finnországban évek óta romlik a diákok teljesítménye, ennek főoka a mobilhasznált. (Fotó: 123rf)

A napokban a finn kormány bejelentést tett, miszerint meg kívánják erősíteni a tanárok és iskolaigazgatók jogkörét, amivel korlátozni tudják iskolaidőben a diákok munkáját zavaró tevékenységeket, elsősorban a mobilhasználatot.