Uni

Így finanszírozd a tanulmányaidat a diákhitel révén!

Halaska Gábor | 2023-06-11
Szinte egyetlen országban sincs egyszerű dolga annak, aki diplomát szeretne szerezni és nem áll mögötte anyagilag is támogató család. A különféle ösztöndíjak, a Diákhitel 1 és 2 azonban éppúgy megoldás lehet a tanulmányok finanszírozására.

Szinte egyetlen országban sincs egyszerű dolga annak, aki diplomát szeretne szerezni és nem áll mögötte anyagilag is támogató család. A különféle ösztöndíjak, a Diákhitel 1 és 2 azonban éppúgy megoldás lehet a tanulmányok finanszírozására, mint a duális képzésben vagy a gyakornoki programokban való részvétel. Emellett munkát vállalni is lehet és érdemes is az egyetem vagy főiskola mellett.

A magyar egyetemi, főiskolai hallgatók 15 százaléka szembesült már anyagi nehézségekkel a tanulmányai során. Akik megszakították a tanulmányaikat, azoknak a 14–43 százaléka indokolta ezt anyagi gondokkal. Ez is kiderült az Eurostudent VII. felmérésből, ami arra is rámutatott, hogy az összes diák 24,1 százalékának volt már súlyos vagy nagyon súlyos pénzügyi nehézsége.

Ösztöndíj lehetőségek amiben a diákhitel segíthet

A főiskolai, egyetemi hallgatók számára sokkal több lehetőség nyílik a felnőtt élet és a tanulmányok finanszírozására, mint a szülői támogatás, ami sokak számára nem is járható út. Jó néhány intézményi és országos ösztöndíj-lehetőség van, ezek részben szociális, részben teljesítményalapúak. Az előbbiek jellemzően hátrányos szociális vagy családi helyzet, egészségügyi problémák vagy fogyatékosság esetén járnak, illetve adhatók, az utóbbiak többségét pedig meg kell pályázni. Ezek mindegyikről részletes tájékoztatást kaphatsz azon a főiskolán, egyetemen, ahová jársz, vagy amit megcéloztál.

A Diákhitel is valós segítséget jelent mindenki számára. A magyarországi diákhitel-konstrukció Európa-szerte, de világviszonylatban is az egyik legkedvezőbb és legsikeresebb modell. A Diákhitel Központ célja, hogy szociális helyzetétől függetlenül mindenkinek legyen esélye a felsőoktatásban tanulni, ne legyen anyagi akadálya annak, hogy az egyetemre, főiskolára már felvettek a tanulmányaikra koncentrálhassanak. A kölcsön ezért univerzális, azaz mindenki számára azonos feltételekkel vehető igénybe, és a maximálisan felvehető összege akkora, ami jelentős hozzájárulást biztosíthat az megélhetési, illetve tanulmányi költségekhez.

További részletek érdekelnek a témában? Vásárold meg ezen a linken a legfrissebb kiadványunkat, amelyben a diákhitel kapcsán is találhatsz további információkat!

Többféle konstrukció érhető el

A konstrukció két részből áll: a kedvező kamatozású szabad felhasználású Diákhitel 1-ből és a tanulmányok fedezetére felvető, nullaszázalékos kamatozású Diákhitel 2-ből. Mindkettő bármikor igényelhető a tanulmányok során. A kormány döntése nyomán 2023. július 1-jétől a költségek leszorítása érdekében bevezetnek egy rendkívül kedvezményes és több elemében ingyenes „diákhitelszámlát”. A részletekről a Diákhitel Központ oldalán lehet tájékozódni.

Duális képzés, gyakornoki program vagy diákmunka – ez is három lehetséges opció arra, hogy egyetemi, főiskolai hallgatóként se kelljen folyton a költségek miatt aggódnod. A stabilabb anyagi háttér biztosítása mellett ráadásul a munkaerőpiacon ma már szinte nélkülözhetetlen munkatapasztalatot is megszerezheted, vagy kapcsolatokat építhetsz.

A Makronóm Intézet a közel­múltban megvizsgálta, milyen okok hátráltatnak benneteket abban, hogy a jelenleginél nagyobb arányban vegyetek részt a munkaerőpiacon a tanulmányaitok mellett. A kutatásból kiderül, hogy a 15–29 év közötti magyar fiatalok közül kevesen dolgoznak, pedig mind a diákok, mind a munkáltatók oldaláról lenne erre igény. Az okokról a fent említett print kiadvány 19. oldalán olvashattok.

A diákhitel megoldás lehet a tanulmányok finanszírozására. Fotó: UNI print kiadvány