Uni

Erasmus-ügy: márciusban fogadhatják el a jogszabály-módosítást

UNIside | 2023-01-26
Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet jelentkezni a kiírt pályázatokra – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben a MTI-nek adott nyilatkozatában.

A miniszter elmondta, hogy „kompromisszumkereső” tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal.

Megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély ezeket a programokat. Az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradnak az Erasmus-programokból.

Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra. Az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak.

Két jogszabály-módosítás jöhet

Navracsics felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány tudja kezelni az Európai Bizottság aggályait az alapítványi fenntartású iskolákkal kapcsolatban. A brüsszeli testület problémaként jelölte meg azt, hogy az érintett 21 egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) nemzetközi sajtótájékoztatóján a veszprémi Pannon Egyetemen 2023. január 21-én. (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára nem akadály ennek módosítása. Megfelelő szabályozással meg lehet ezt oldani. Ugyanakkor a bizottságnak is egyértelművé kell tennie, hogy az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik.

Az Erasmus+ és a Horizont Európa program zavartalanul folyik tovább, a mögöttes aggályokat kezelni tudjuk, két nem túl bonyolult jogszabály-módosításról van szó. Ezeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogadja

– mondta el Navracsics Tibor.

A Corvinus rektora is megszólalt az ügyben

„Nehéz elképzelni ennél elhibázottabb és kontraproduktívabb döntést” – írja a magyarországi Erasmus+ programokat érintő uniós döntéséről a Corvinus rektora. Takáts Előd, valamint Mohácsi Nagy Piroska, a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora a Project Syndicate nemzetközi véleményoldalon jelentetett meg közös cikket a témában.

Szerintük amíg a milliárd eurós infrastrukturális projekteknél felmerülhetnek jelentős korrupciós vagy összeférhetetlenségi kockázatok, addig az Erasmus+ és a Horizont Európa programok esetében nem lehet erről beszélni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a brüsszeli döntéssel kapcsolatban korábban azt közölte: ha nem vezetnek eredményre az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az EU-val, akkor a kormány saját forrásból kifizeti az ösztöndíjak költségét.

Ami biztos, hogy idén zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte:„ az Európai Bizottság döntése a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti”.