Uni

„Kontraproduktív döntés” – A Corvinus rektora az Erasmus-ügyről

UNIside | 2023-01-24
Nehéz elképzelni ennél elhibázottabb és kontraproduktívabb döntést – írja az Európai Bizottság magyarországi Erasmus-programokat érintő döntéséről a Corvinus rektora. Takáts Előd, valamint Mohácsi Nagy Piroska, a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora a Project Syndicate nemzetközi véleményoldalon jelentetett meg közös cikket a témában.

Mint ismert, az Európai Bizottság döntése értelmében az alapítványi fenntartású hazai egyetemek nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból

Brüsszel a lépést a jogállamiság védelmével indokolta: az érintett egyetemeket ugyanis közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok működtetik. A modellt váltott felsőoktatási intézményekre így nem vonatkoznak az uniós közbeszerzési szabályok. Azt is kifogásolták, hogy az alapítványok kuratóriumainak a kormánnyal szoros kapcsolatban álló személyek is a tagjai.

Az Erasmusnál nem merülhet fel korrupció gyanúja

A Project Syndicate nemzetközi véleményoldalon megjelent közös cikkben a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Takáts Előd, valamint Mohácsi Nagy Piroska, a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora ír az Erasmus-ügyről.

Kifejtik: az EU-nak „lehetséges korrupció és összeférhetetlenség esetén” jogi felhatalmazása és kötelessége van arra, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon, beleértve bizonyos pénzügyi források befagyasztását vagy visszavonását is.

Szerintük amíg a milliárd eurós infrastrukturális projekteknél felmerülhetnek jelentős korrupciós vagy összeférhetetlenségi kockázatok, addig az Erasmus+ és a Horizont Európa programok esetében nem lehet erről beszélni.

Az Erasmus+ ugyanis érvelésük szerint nem nyújt nagyobb alapítványi támogatásokat, csak egyéni ösztöndíjakat biztosít a hallgatóknak. A Horizont Európa pedig ugyan valamivel magasabb összegeket folyósít – átlagosan mintegy 1 millió eurót –, azonban ezeket körülbelül ötfős kutatócsoportoknak nyújtja több éven keresztül.

Ne a diákokat büntessék!

Az Erasmus+ oktatási csereprogram előnyeiről szólva hangsúlyozzák: számos bizonyíték van arra, hogy a különböző kultúrákkal való találkozás nyitottabbá és toleránsabbá teszi a fiatalokat. Miként támogatja az olyan európai értékeket, mint a demokrácia és a jogállamiság az, hogy a magyar diákokat megakadályozzák abban, hogy ilyen tapasztalatokat szerezzenek? – teszik fel a kérdést.

Az Erasmus+ oktatási csereprogram egyéni ösztöndíjakat biztosít a hallgatóknak (Fotó: europa.eu)

„Az EU-nak fel kell lépnie azokkal szemben, akik a destabilizálására törekednek, de az Erasmus+ hallgatói és a Horizont Európa kutatói nem ilyenek. Ha megbüntetik őket országuk vezetőinek lépései miatt, azzal magát Európát büntetik. Az Európai Bizottságnak ezért sürgősen vissza kell vonnia a magyarországi intézmények finanszírozásának leállításáról szóló döntését. Minden magyar diákot és kutatót vissza kell helyeznie az uniós programokba” – írják véleménycikkük végén.

A fiatalok háromnegyede elítéli a felfüggesztést

A Társadalomkutató múlt heti felmérése szerint a brüsszeli döntésről értesülők kétharmada (65 százalék), azon belül a 18-29 éves korosztály több mint háromnegyede (77 százalék) elítéli a magyar diákok uniós egyetemeken való tanulását támogató Erasmus-program felfüggesztését – számolt be a Mandiner.

Az idei programokat nem érinti a felfüggesztés

Az Educatio kiállításon Hankó Balázs államtitkár hangsúlyozta: „minden körülmények között megvédjük a magyar hallgatókat, kutatókat, őket sérelem nem érheti”.  

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a brüsszeli döntéssel kapcsolatban korábban azt közölte: ha nem vezetnek eredményre az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az EU-val, akkor a kormány saját forrásból kifizeti az ösztöndíjak költségét.

Ami biztos, hogy idén zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte: az Európai Bizottság döntése a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti: az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti.