Uni

Minden, amit érdemes tudnod az ELTE megújult kollégiumairól

UNIside | 2023-11-09
A hallgatók jólléte is növeli egy egyetem működésének színvonalát, ezért is jó hír, hogy 2015 óta az ELTE, azaz az Eötvös Loránd Tudományegyetem szinte minden kollégiuma megújult. Idén november 2-án pedig átadták az ELTE budapesti Márton Áron Szakkollégiumának felújított épületrészeit is. Az óbudai épületegyüttes rekonstrukcióját követően az ELTE immár nem kevesebb, mint 5110 kollégiumi férőhelyet biztosít országszerte. Cikkünkben nemcsak az ünnepélyes rendezvényről számolunk be, hanem bemutatjuk az ELTE kollégiumait, és hogy mit érdemes tudnod róluk.

Az egyetemi kollégiumok fejlesztése fontos cél az ELTE vezetése számára, kiemelt szerepe van az oktatási-nevelési célokban. A magas színvonalú hallgatói lakhatás megteremtése szociális funkciója mellett esélyegyenlőséget, tanszabadságot, sportolási, művelődési lehetőséget nyújt. 2015 óta az ELTE szinte összes kollégiuma megújult teljesen vagy részlegesen kormányzati, uniós vagy saját erőforrásokból. 

A Márton Áron Szakkollégium felújítása

A budapesti Márton Áron Szakkollégium felújítása két ütemben zajlott. Az első ütemben 2020 és 2022 között az elsősorban a külhoni magyar hallgatók számára lakhatást és szakmai képzést biztosító kollégiumban 518 férőhely újult meg.  A most befejezett második ütemben 7,8 milliárd forintból a tornaterem, a karbantartó épületek, a hallgatói szolgáltatásoknak otthont adó épületrész, valamint a színházterem esett át teljeskörű felújításon és további 478 hallgató számára vált elérhetővé magas színvonalú, saját fürdőszobás elhelyezés. 

Márton Áron Szakkollégium (Fotó: ELTE)

Az összesen 13 milliárdos beruházással így közel ezer hallgató számára biztosít az ELTE korszerű, legmagasabb komfortfokozatú kollégiumi lakhatást. 

A fejlesztések során a hallgatói és közösségi igények mellett a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokra is ügyeltek, ennek köszönhetően az ELTE kollégiumaiban országszerte közel 50.000 négyzetméteren több mint 3200 férőhely vált korszerűbbé és élhetőbbé. A most zárult komplex felújítási programnak köszönhetően az előző években dinamikusan nőtt az ELTE kollégiumi férőhelyeinek száma. Míg 2015 februárjában 3602 hely állt rendelkezésre, addig 2023 őszétől összesen 5110 férőhelyre bővült a kollégiumi szálláshelyek száma a Savaria Egyetemi Központ és a Márton Áron Szakkollégium kollégiumaival együtt. Budapesten jelenleg 3069 férőhely biztosított szociális alapon az ELTE kollégiumaiban.

Budapest, 2023. november 2.
Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese, Diczkó Dalma, az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnöke, Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Márton Áron Szakkollégium felújított épületének ünnepélyes átadásán 2023. november 2-án.
MTI/Lakatos Péter

Az ünnepélyes átadás

November 2-án a Márton Áron Szakkollégium ünnepélyes átadásán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a versenyképes, minőségi magyar felsőoktatásról és az ehhez kapcsolódó magyar „gazdasági erőtér” szükségességéről beszélt.

Hankó Balázs aláhúzta: a magyar felsőoktatás ügyét az egész Kárpát-medencében segíteni kell. Az államtitkár véleménye szerint olyan felsőoktatási struktúrát alkalmaznak a kollégiumi fejlesztések terén is, amely egyszerre teszi versenyképessé és emeli fel az egyetemeket.

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese köszönet mondott a támogatásokért és a magas színvonalú végrehajtásért. Kiemelte, hogy egy ilyen beruházás három szempontból is különösen jelentős. Egyrészt minden egyetem életében a hallgatói jóllét növelése egyben emeli az egyetem működésének a színvonalát is. Másrészt a munka olyan több évszázados hagyományhoz csatlakozik, amely a kollégiumokra nemcsak mint diákszállásra tekint, hanem olyan helyként, ahol az egyetemi életnek egy megnyújtott folyamata; a tanulás és kutatás továbbvitele is megtörténhet. Harmadrészt a Márton Áron Szakkollégium a határontúli hallgatók kulturális integrációjának helyszínéül is szolgál. 

A férőhelyek minőségénak alakulása az ELTE kollégiumaiban (Forrás: ELTE)

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja a megnyitó alkalmával elmondta azt is, hogy az elmúlt években tett erőfeszítések eredményeképpen 

mára az ELTE kollégiumi férőhelyek 75 százaléka  legmagasabb komfortfokozatba tartozik. A kollégiumokra fordított összeg jelen értékre átszámolva közel 20 milliárd forint.

 

Az ELTE kollégiumi férőhelyeinek alakulása. (Forrás: ELTE)

 

Amit az ELTE szakkollégiumairól érdemes tudni

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem szakkollégiumi hálózata az egyetem kiemelkedő hallgatóinak tehetséggondozását segíti. . A szakkollégisták extra kurzusokon és műhelyeken vehetnek részt, összetartó szakmai közösség tagjai lehetnek.  A szakkollégiumokhoz általában külön felvételi eljárás keretében lehet csatlakozni, melyről bővebb információt, határidőket a szakkollégiumi honlapokon találsz. 

Szakkollégiumok:

Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium: közösségi tér a társadalomtudományos kutatások és szakmai konferenciák számára

Bibó István Szakkollégium: ÁJK hallgatói számára

Bolyai Kollégium: a matematika, fizika, kémia, biológia, földrajztudományok és informatika területeit foglalja magában.

Eötvös József Collegium: ELTE BTK, TÁTK, IK, TTK és GTK hallgatóit fogadja

Illyés Sándor Szakkollégium: főként BGGYK, TÓK és PPK és tanárképzésben résztvevő hallgatókat fogadja

Navratil Ákos Szakkollégium: a GTK hallgatói számára elérhető szakkollégium

 

Márton Áron Szakkollégium

Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett a Márton Áron Szakkollégium kiemelt feladata, hogy a Magyarországon tanuló határon túli hallgatóknak adjon otthont. 

Márton Áron Szakkollégium (Kép: Uniside)

Amit az ELTE kollégiumairól érdemes tudni

Az ELTE kollégiumai (Kép: Uniside)

Az ELTE kollégiumai (Kép: Uniside)

Gyakorlati információk

Az egyes kollégiumok díjairól az intézmények hivatalos weboldalain tájékozódhatsz. 

A jelentkezési időszak a felsőoktatási felvételi pontszámok kihirdetése után kezdődik meg, általában július végén, ezután egy egyhetes időintervallum áll minden hallgató rendelkezésére, hogy a szükséges igazolásokat feltöltsék a Neptun felületére. A kollégiumi felvételi eredményeket általában augusztus végén hirdetik ki. 

Szükséges dokumentumok:

hatósági bizonyítvány az egy lakcímre bejelentett személyekről (szülők)

→ a kérvényezővel egy háztartásban élőkhöz tartozó státuszok és igazolások (testvér, egyéb családtag)

→ külhoni / egészségkárosodás / képzés / tanulmányi pontok

→ lakhelytávolságért járó pontok

→ többletpontok (sport, tanulmányi, közéleti tevékenység)

→  a kérvényezővel egy háztartásban élők egy főre jutó nettó jövedelme