Uni

Ilyen volt az Educatio zárónapja

UNIside | 2023-01-14
Mintegy 150 kiállító, rengeteg érdeklődő, interaktív programok és jó hangulat: így telt az Educatio utolsó napja. Te kint voltál?

Véget ért a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyet január 12–14-e között tartottak a Hungexpón. A rendezvényen már az első napon is rengetegen voltak és az érdeklődés a szombati napon sem csökkent. A délelőtti idősávok már három nappal ezelőtt beteltek, amelyről az Educatio Kiállítás hivatalos Facebook oldalán tájékoztatták az érdeklődőket. 

 

Mit kapott, aki a helyszínre látogatott?

Lehetőség volt információkat és benyomásokat gyűjteni az egyetemekről, személyesen az oktatóktól vagy éppen a jelenlegi hallgatóktól. A diákok tájékozódhattak, melyik egyetem mit kínál, akár képzés, akár programok tekintetében és mindenről, ami az egyetemi élettel, felsőoktatással kapcsolatos. A nagyszínpadon folyamatosan informálták a diákokat a felvételiről és annak menetéről. 

Az utolsó napon is óriási volt az érdeklődés (Fotó: UNIside)

Kikkel találkozhattál?

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az esemény megnyitóján elmondta, ritka az az ország, ahol tíz egyetemistából nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. Az állami ösztöndíj mellett ráadásul 33 különböző ösztöndíjat kínálnak, mintegy 70 milliárd forintból, 170 ezer hallgatónak.

Az államtitkár pénteki beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország sikeressége többek között azon múlik, hogy sikeres-e a felsőoktatás. Hozzátette: próbálják átalakítani a képzési kereteket, hogy az egyéni munka helyett a projektmunka, az egyéni tanulás helyett a csoportmunka kerüljön előtérbe. A tanár-diák viszony helyett egyre inkább kollegialitás kezd kialakulni a hallgatók és oktatók között, akik közös kutatási programokba kapcsolódnak be, közös prezentációkban vesznek részt, közös publikációkat készítenek.

Hankó Balázs szerint

a hallgatók jövőformáló képessége és az egyetemeken születő innovációk mind akkor jók, ha azok a magyar gazdaságot erősítik és a társadalmi kihívásokra találnak megoldást.

 

Vanó Renáta felsőoktatási elnökhelyettes az UNIside-nak adott interjújában elmondta, hogy az Education nem csak általános tájékoztatásban részesülhetnek az érdeklődők, hanem minden felvetődő egyedi kérdésre örömmel rendelkezésre álltak az Oktatási Hivatal standjánál, ahol a felvételi pontszámítás változásairól is részletes információkat is kaphattak a diákok.

Eszterhai Marcell a HÖOK elnöke arra bíztatta a végzős középiskolásokat, hogy merjenek odamenni a standokhoz, érdeklődjenek és ha valamiben bizonytalanok, akkor kérdezzenek, hiszen ez a kiállítás róluk szól. 

Ha lemaradtál

Amennyiben nem jutottál ki személyesen a rendezvényre, akkor se ess kétségbe, az UNIside-on folyamatosan foglalkozunk a felvételivel, határidőkkel. Kövesd az oldalunkat, hogy képben legyél a legfrissebb egyetemi hírekkel!

 

Addig is tájékozódj

Korábbi cikkeinkben összeszedtük, hogy mire kell figyelned a felvételi kapcsán, ebben a Felvételi Kisokos lehet segítségedre. A jelentkezés már elindult és február 15-éig adhatod be, ha felvételizni szeretnél. Tartottunk egy szakkollégiumi körképet is, amelyben részletesen összeszedtük a budapesti lehetőségeket!