Uni

Miért hasznos az egyetemi csoportmunka?

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
Már a legtöbb középiskolában is, de az egyetemen egészen biztos, hogy akadnak majd olyan projektmunkák, melyeket a tanár elvárja majd, hogy kisebb csoportokban teljesítsetek. Eláruljuk, mi ennek a haszna.

Sokan nem szeretik a csoportban való dolgozást – főleg, ha nem maguk a hallgatók alakítják ki a csoportokat -, mert úgy érzik a csoport némelyik tagja lehúzza a teljesítményt, nem veszi ki a részét kellő mértékben a munkából.

Ne feledd azonban, hogy később a munkahelyeden is kénytelen leszel alkalmazkodni a munkatársaidhoz. Őket pedig egészen biztosan nem te fogod megválogatni. Még ha egy teljes mértékben home office típusú állást is sikerül friss diplomásként kifognod, akkor is létezik egyfajta csoportdinamika, aminek a ritmusát fel kell venned.

Az egyetemi csoportmunka erre készít fel, megtanít, hogyan alkalmazkodj a különböző embertípusokhoz. Valóban lesznek sajnos olyanok, akik nem akarnak majd semmit beletenni a közösbe. Ne hagyd, hogy kihasználjanak, és te készítsd el a teljes feladatot, ahogy később a munkahelyeden se!

A csoportmunka további előnye, hogy megtanít közösen gondolkodni. Sokkal célszerűbb, ha egy adott problémának közösen futtok neki, mintha külön-külön kezdene el foglalkozni vele két-három ember. Ezzel rengeteg időt spórolhattok meg magatoknak.

Ha egy feladat több részből áll, például prezentációt is kell készíteni, kutatómunkát is kell végezni, és táblázatokba is kell rendezni anyagokat, akkor a csoportmunka révén rájöhetsz, hogy számodra melyik részfeladat teljesítése megy a legkönnyebben. Ez mindenképp hasznos, hiszen rávezet arra, hogy a későbbiekben milyen munkakörű állásra jelentkezz.

Összességében tehát bőven akadnak előnyei az effajta tevékenységnek. Ne ijedj meg akkor sem, ha kizárólag önállóan szeretsz dolgozni! Sok hasznát veszed majd a későbbi életben az egyetemi csoportmunkának.