Uni

Érdekel a matek? A Múzeumok Éjszakáján a Neumann Társaság is ott lesz!

Halaska Gábor | 2023-06-20
A Neumann Társaság 2023. június 24-én az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, illetve a szegedi Szent-györgyi Albert Agórában készül a #neumann120 évfordulóhoz kapcsolódó, szórakoztató programokkal, amelyeket ingyen kereshetnek fel az érdeklődők.

A Neumann Társaság 2023. június 24-én az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, illetve a szegedi Szent-györgyi Albert Agórában készül a #neumann120 évfordulóhoz kapcsolódó, szórakoztató programokkal, amelyeket ingyen kereshetnek fel az érdeklődők.
A matematikus születésének 120. évfordulójának évében az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem közös szervezésű programokkal készül a június 24-ig Múzeumok Éjszakájára, amelyek az egyetem Neumann János Informatikai Karának Doberdó út felől megközelíthető aulájában zajlanak majd, a részletes program ezen a linken olvasható.

Ezek a programok zajlanak Óbudán

Az egyetem aulájában 16 óra és 23 óra között a látogatók Kutor László IT Evolúció kiállításának vitrinjein keresztül ismerhetik meg az informatika történetét, de ennél is fontosabb, hogy a kiállított tárgyak jelentőségéről a látogatók a helyszínen a társaság Informatikatörténeti Fórumának tagjai, a magyar informatika nem ifjú személyeit is tudják kérdezni a kezdetekről.
A Múzéj keretében kétszer is megismétlik az este folyamán azt az élő bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, amelynek első részében Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatja be a villamos gépek két meghatározó elemét: a villanymotort, és ami azt hajtja. A bemutató második részében Kutor László címzetes egyetemi tanár azokról a tendenciákról beszél és különleges tárgyakkal szemléltet, melyek elindításában a híres magyar matematikusnak fontos szerepe volt.

Képes Gábor informatikatörténész, a Társaság marketingigazgatója a #neumann120 tablókiállítás bemutatásán keresztül avatja be a résztvevőket a magyar zseni életművének legérdekesebb momentumait. Este Képes Túléljük-e a technikát? címmel tart beszélgetést Képes Gábor Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika és a Neumann Társaság idei novellapályázatának díjazott sci-fi szerzőivel.

Idézhető Neumann János – nagy mondások egy nagy embertől címmel rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot bemutatja két szerzője, Hargittai István és Hargittai Balázs. Záróprogramként húsz perces beszélgetésre kerül sor Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével Neumanntól a computer artig címmel a jelenleg is zajló a Hommage à Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán.

Ezek lesznek a Neumann társaság szegedi programjai

Szegeden, a Szent-györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 órától 23 óráig zajlik az idei Múzeumok Éjszakája: a tárlatvezetéseken Neumann János életműve mellett a távközlés és a számítástechnika kifejlődését ismerhetik meg az érdeklődők, ami azért is különleges, mert tíz éve a magyar zseni lánya, Marina von Neumann Whitmann nyitotta meg a tárlatot.

Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, hogy újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja hogy reagált volna útkeresésére a kortárs politikum, vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, SZTE BTK, Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be, kifejtve Neumann János meghatározó szerepét az elmélet kialakulásában és későbbi fejlődésében, s a játékelmélet használatát társadalmi problémák elemzésére.

Orbán Hedvig, Agóra igazgatója röviden köszönti a 10 éves Informatika Történeti Kiállítást, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló Informatika Történeti Kiállítás nem mindennapi létrejöttére emlékszik majd vissza – felidézve a legfontosabb mérföldköveket napjainkig. Második előadásában Kónya Orsolya a Neumann-elveken keresztül beavatja az érdeklődőket a manapság is használatos számítógépek működési elvébe.
Gál Péter programtervező, játéktervező és -gyűjtő az előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja Neumann-elv alapú számítógépek működésének elveit, míg Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők azt tekintik át előadásukban, hogy milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól kezdve az okostelefonokig.

Nyitó fotó: NJSZT, hivatalos Facebook oldal

NJSZT Neumann Társaság – fotó: NJSZT, Facebook