Uni

Elon Musk rakétája viszi az űrbe a BME új kisműholdját

Tar Gábor | 2022-12-08
Újabb magyar egyetemi siker: elkészült a Műegyetem legújabb kisműholdja, melyet várhatóan májusban bocsátanak fel az űrbe. Az eszköz a Föld körüli elektroszmogot fogja vizsgálni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) legújabb kisműholdja a napokban indul Glasgow-ba, ahol a műholdplatformra telepítik. Az aprócska, 5x5x15 cm méretű űreszközt a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munka keretében készítették el.

A kisműhold az MRC-100 elnevezést kapta a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére, amely 2024-ben lesz százéves.

A kisműhold az elektroszmogot fogja vizsgálni

A Föld körüli elektroszmogot vizsgáló új űreszközön a működést biztosító alegységeken, valamint az elektroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott. A fedélzetén – meghívott „utasként” – három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett a H-Ion és a 27G Kft. mérőeszközei is a világűrbe kerülnek – tájékoztatott közleményében a BME.

Az 5x5x15 cm méretű kisműhold az MRC-100 elnevezést kapta a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére, amely 2024-ben lesz százéves (Fotó: BME)

A pályára állítás költségeit a Rádióamatőrök a digitális kommunikáció fejlesztéséért amerikai alapítvány (Amateur Radio Digital Communications) biztosította.

A támogatás feltétele az volt, hogy az MRC-100 széles frekvenciatartományban vizsgálja a Föld körüli elektroszmogot.

A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium voltak.

Falcon-9 rakéta viszi az űrbe

A műholdat várhatóan májusban viszi fel a világűrbe a világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk űripari cége, a SpaceX által kifejlesztett Falcon-9 típusú rakéta az USA-ból.

A tervezett felbocsátás előtt hat hónappal az űreszközt át kell adni a világűrbe juttatást biztosító cégnek, ezért indul a BME műholdja a napokban Glasgow-ba.

Az MTI beszámolójából az is kiderül, hogy az MRC-100 a 2013-ban indított SMOG-sorozat ötödik és egyben legnagyobb méretű műholdja, amelyet a BME-n fejlesztettek. A projekt részeként 2019 decemberében indult útnak a SMOG-P zsebműhold, amely 2020. szeptember végén fejezte be küldetését. Mérési eredményei alapján készült el az első olyan elektromágneses szennyezettségi térkép, amely a digitális földfelszíni TV-sugárzás elektromágneses hatását mutatta be.

Mintegy egy hónapja írtunk arról, hogy a BME mérnökjelöltjeiből álló rakétafejlesztő csapat a legjobb 10 között végzett a Európa legelismertebb egyetemi rakétaversenyén. A BME Suborbitals kutatórakétája 3000 méteres magasságot ért el, majd épségben landolt.

Címkék: BME   egyetem   Elon Musk   Falcon-9   kisműhold   műhold   rakéta