Uni

Érettségi: ma biológiából és társadalomismeretből vizsgáznak

UNIside | 2023-05-16
Ma délelőtt a biológia írásbeli vizsgával folytatódott az idei érettségi szezon. Délután még egy tárgyból, társadalomismeretből tartanak vizsgát. Utóbbiból csak emelt szinten lehet érettségizni.

Biológia

Biológiából 8.00 órakor kezdődött meg a vizsga. Középszinten 4647 vizsgázó, emelt szinten 5768 vizsgázó tesz érettségit. Középszinten 120 percig, az új követelmények szerint vizsgázók számára pedig 150 percig tart a vizsga.

Középszinten a feladatsor 6-12 feladatból áll. Minden feladat több részfeladatot tartalmaz. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. Ez utóbbiak kapcsolódhatnak kísérlet leírásához vagy szöveg, kép értelmezéséhez. Az elérhető maximális pontszám 100 pont – derül ki az Oktatási Hivatal közleményéből.

Diákok a történelem középszintű írásbeli érettségi vizsgán a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az emelt szintű biológia vizsga 240 perces. Az érettségizőknek egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kell megoldaniuk. Az esszé-, illetve a problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növénytan. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.

A vizsgatárgyból kétféle vizsgakövetelmény szerint lehet vizsgát tenni. Középszinten a különböző vizsgakövetelmények szerint vizsgázók különböző feladatlapokat oldanak meg, de emelt szinten – mivel a vizsgakövetelmények változása ezt lehetővé teszi – a különböző vizsgakövetelmények szerint vizsgázók ugyanazt az írásbeli feladatlapot dolgozzák ki.

Társadalomismeret

Társadalomismeretből 14.00 órakor kezdődik meg az emelt szintű vizsga (középszintű vizsgát ebből a tárgyból nem tartanak), amelyen 165-en vesznek majd részt. A vizsga 240 percig tart.

A feladatsor két részből áll: az I. rész feladatai (a teljes feladatsor kb. 75 százaléka) a társadalom- és jelenismeret, a II. rész feladatai (a teljes feladatsor 25 százaléka) a gazdasági és pénzügyi ismeretek témakörből kerülnek ki. Az elérhető maximális pontszám: 75 (az I. részre 55 pont, a II. részre 20 pont adható).

Másnap érhetők el a hivatalos javítási útmutatók

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor– kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor.

Az idei érettségi szezonról szóló cikkeinket itt érheted el.