Uni

Betegséggel küzdők lehetőségei az egyetemi életben

UNIside | 2022-09-19
Az egyetemeken nem csak egészséges emberek tanulnak. Számos szívbeteg, cukorbeteg, daganatos vagy egyéb megbetegedésben szenvedő hallgató küzd a mindennapokkal a felsőoktatásban. Mégis milyen lehetőségeik vannak? Ezeket mutatjuk be!

A fogyatékkal élőknek számos rendelkezés könnyíti meg az egyetemi éveit, azonban az ebbe a kategóriába nem sorolható, de a mindennapokban mégis hatalmas nehézséget okozó betegségekről kevés szó esik.

A rendszeres szociális támogatás

Ha állami ösztöndíjas hallgató vagy, akkor havi támogatással, ha pedig önköltséges formában végzed az egyetemet, akkor a költségtérítés mérséklésével segíthet az egyetem. Azért a feltételes mód, mert mindezeket a támogatásokat kérvényezni kell. Egy űrlap kitöltése után és a megfelelő mellékletek benyújtásával tarthatsz erre igényt. Bővebben az egyetemek HÖK-jein keresztül tájékozódhatsz. Az elbírálás hosszadalmas folyamat és nem tudni, mit fognak elfogadni, de annyi biztos, hogy próbálkozni érdemes.

További hiányzások engedélyezése orvoslátogatás esetén

Igen, az a gonosz katalógus. Ha nem kerülsz fel rá, akár aláírásmegtagadás is lehet a vége, szóval érdemes elkerülni az efféle félreértéseket. Főként akkor, ha a féléves kontrollvizsgálat miatt nem tudsz jelen lenni az órákon. Csak kérj egy igazolást a dokitól vagy a nővértől, add le az illetékesnek, és máris egy gonddal kevesebb. Persze a szabályokat egyeteme és szemináriuma válogatja, de a kötelező óralátogatás esetén érdemes kiaknázni ezt a lehetőséget.

Passziváltatás

Egyes esetekben, különösen baleset, betegség vagy más váratlan helyzetben kérelem ellenében lehetséges a hallgatói jogviszony szüneteltetése. Ez az időtartam nem lehet hosszabb, mint két félév. Azonban az adott egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatában foglaltak szerint a hallgató több alkalommal is élhet ezzel a lehetőséggel. Az érintett részéről előre is bejelenthető, de a fent felsorolt esetekben (baleset, betegség vagy más váratlan ok) külön engedélyre van szükség ehhez. Tehát, ha esetleg előre tudod, hogy lesz egy fontos műtéted, vagy a betegséged olyan stádiumában van, amikor nem tudod vállalni az egyetemi kötelezettségeidet, élhetsz ezzel az opcióval, illetve akkor is, ha váratlanul történik veled valami.

Az állami támogatott félévek kiaknázása

Amennyiben állami támogatott vagy, akkor minden szakon jár pár plusz félév az előírt képzési időn felül, amely általában két félév. További információkat az Oktatási Hivatal hasznos összegzésében találhattok. Így, ha nem szeretnél kiesni a ritmusból, és közben pár könnyebb tárgyat, vagy legalább az óralátogatási kötelezettségeket teljesíteni tudod, ez is egy nagyon jó megoldás lehet.

A betegséggel töltött félév nem számít bele a támogatási időbe

Ugye, milyen jól hangzik? Azért ez nem ilyen egyszerű! Igen, tartalmaz a felsőoktatási törvény erre vonatkozó bekezdést, miszerint nem kell figyelembe venni a támogatási idő számításakor a megkezdett félévet, ha például betegség miatt nem sikerült befejezni a félévet. Azonban ezt bizonyítani nem éppen egyszerű, plusz nagy valószínűséggel a betegséged mellett nem ez lesz a legnagyobb problémád. Viszont, sajnos nem minden megbetegedés esetén alkalmazható ez a szabály. Vannak olyan betegségek, amelyek sokkal fájdalmasabbak, mint mások, mégsem tartoznak bele ebbe a kategóriába.

A magatartási zavarokkal élő hallgatók külön figyelmet kapnak

A felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján a magatartásszabályozási zavarral élő hallgatók közé tartoznak

 •       a szocio-adaptív folyamatok zavaraival,
 •       az érzelmi kontrollal,
 •       az ön-, vagy mások felé irányuló agresszióval,
 •       a szorongással,
 •       az én-szabályozás gyengeségét mutató magatartás jellemzőkkel,
 •       az alkalmazkodóképesség, a célirányos viselkedés, az önszervezés, valamint a metakogníció eltérő fejlődésével küzdők.

Ők az említett kormányrendelet szerint a következő kedvezményekre tarthatnak igényt:

 •       az írásbeli vizsga szóbelivel történő helyettesítése és fordítva,
 •       hosszabb időtartamú vizsga esetén több részletben történő vizsgáztatás vagy szünetek engedélyezése,
 •       az egyéni késztetések, érzelmi megnyilvánulások tolerálása,
 •       elkülönített vizsga a többi hallgatótól,
 •       személyi segítő biztosítása a tanulmányok alatt,
 •       szóbeli vizsga esetén a kérdések leírását, az elvárások és kérdések tisztázását, az utasítások megfogalmazásának egyszerűsítését kérhetik,
 •       valamint az általánosnál hosszabb felkészülési időkeretre is van lehetőségük.