Uni

A tanév rendje a közoktatásban

Bodzás Szabolcs | 2022-09-19
Szeptember 1-jével nemrégiben megkezdődött az idei, 2022/23-as tanév. Összeszedtük számotokra, hogy mik azok a legfontosabb dátumok, amelyeket az idei tanév során nem árt észben tartanotok.

Idén szeptember 30-án (pénteken) rendezik meg a Magyar Diáksport Napját. Október 6-a, az aradi vértanúk emléknapja idén csütörtökre esik. Ez nem munkaszüneti nap, de bizonyára, mint minden évben, a legtöbb iskolában ezúttal is kötelezően meg kell néznetek majd egy ezzel kapcsolatos előadást, sőt talán ezúttal a ti osztályotoknak kell majd valamilyen műsort bemutatni. Az idei tanév első nemzeti ünnepe, október 23-a – mikor az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk –, idén sajnos vasárnapra esik, így nem lesz egy plusz napotok pihenni. Megemlékezést minden bizonnyal másnap, hétfőn tartanak majd a legtöbb iskolában.

Fotó: 123RF

Amennyiben tesztek előrehozott írásbeli érettségi vizsgát, akkor annak az írásbeli részét október 14-e és október 27-e között kell teljesítenetek. Mutatjuk a leggyakrabban választott tárgyak vizsgaidőpontjait:

  •       magyar nyelv és irodalom: október 17. 8:00
  •       földrajz: október 17. 14:00
  •       matematika: október 18. 8:00
  •       történelem: október 19. 8:00
  •       angol nyelv: október 20. 8:00
  •       kémia: október 20. 14:00
  •       német nyelv: október 24. 8:00
  •       informatika: október 25. 8:00
  •       biológia: október 26. 14:00
  •       fizika: október 27. 14:00

Az előrehozott érettségi vizsgák szóbelijét két részletben rendezik meg: november 10-e és 14-e között az emelt szintűeket, november 21-e és 25-e között a középszintűeket.

Ne feledjétek, amennyiben az előrehozott érettségin nem a számotokra kívánt eredményt sikerült elérnetek, akkor, ha nem mentek el a szóbelire, azzal annuláljátok az írásbeli eredményét, és a próbálkozásnak semmilyen nyoma sem lesz az érettségi bizonyítványotokban!

Közben november 15-én jár le a februárban induló keresztféléves képzések jelentkezési határideje. Amennyiben szeretnél elkezdeni egy ilyen képzést, semmiképp se felejts el időben jelentkezni! Ügyelj arra, hogy minden dokumentumot megfelelően tölts fel!

A téli szünet ebben a tanévben december 22-étől január 8-áig tart majd, tehát január 9-én, hétfőn kell majd újra iskolába mennetek. Az első félév január 20-án ér hivatalosan véget, legkésőbb 27-éig értesülnötök kell majd a kapott érdemjegyeitekről.

Január 21-én az általános iskolások nyolcadik osztályosaira irányul majd a figyelem, mert azon a szombaton 10 órától veszi kezdetét a középiskolai felvételi, amely alapján eldől, hogy melyik középiskolai intézményben tanulhatnak majd tovább.

A középiskolai végzősök számára rendkívül fontos dátum február 15-e, ugyanis ez a jelentkezési határideje a szeptemberben induló felsőoktatási képzéseknek. Alaposan gondoljátok át, hogy hová adjátok be a jelentkezéseteket, hiszen amellett, hogy ez az egész életetekre hatással lesz, ekkor még hat helyet is beírhattok, míg ha esetleg valami rosszul sülne el, akkor a pótfelvételin már csak egyet.

A „PÉNZ7” pénzügyi és vállalkozói témahét március 6-a és 10-e között kerül megrendezésre. Március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepe ezúttal szerdára esik, tehát lesz egy pihenőnapotok. Akárcsak október 23-a kapcsán, bizonyára ennek az ünnepnek az alkalmából is lesz iskolai megemlékezés. A Digitális Témahetet március 27-e és 31-e között rendezik meg.

A tavaszi szünet április 6-tól 11-éig tart majd, ebbe beleesik a nagypéntek és a húsvét is. A Fenntarthatósági Témahét április 24-e és 28-a között kerül megrendezésre. A következő munkaszüneti nap, május 1-je hétfőre esik ezúttal, így egy napot pihenhettek majd.

Május 5-étől ismét a középiskolai végzősöké a főszerep, kezdetét veszi az írásbeli érettségi vizsgaidőszak. Azt már biztosan tudni, hogy május 26-ig tart ez az időszak, a tantárgyak hivatalos sorrendjét és kezdésének időpontját azonban még nem közölték.

Május 29-én, pünkösd hétfő alkalmából még lesz egy pihenőnapotok. Az emelt szinten érettségizők számára a szóbeli vizsgák június 7-e és 14-e között kerülnek megrendezésre. Június 16-án (pénteken) pedig hivatalosan befejeződik a 2022/23-as tanév.

A középszinten érettségizők számára azonban még hátra lesz a szóbeli része a vizsgáknak. Ezeket június 19-e és 30-a között kell majd letenniük az iskolában, ezt követően már ők is élvezhetik a nyarat.