Példakép

Egy Z generációs olimpiai bajnok: Milák Kristóf

Bodzás Szabolcs | 2023-02-20
„Világcsúcsot akartam úszni, de csak olimpiai rekord lett a vége” – ez a mondat mindent elmond Milák Kristóf olimpiai bajnok maximalizmusáról. Milák Kristóf ma ünnepli a 23. születésnapját.

Milák Kristóf már 21 évesen aranyérmet nyert a tokiói olimpián, de nem szeret a nyilvánosság előtt szerepelni, kevés interjút ad.

Milák Kristóf a Z-generáció tagja, 2000. február 20-án született. A Pest vármegyei Tárnokon nőtt fel, az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban végezte tanulmányait.

Szülei a focira biztatták, de hamar rájött, hogy az nem az ő sportja. Mindig is a vízben érezte jól magát. Ez annyiból talán nem meglepő, hogy a sportoló a halak csillagjegyében született.

Milák Kristófot kiskorában rengeteg „szívatás” érte az uszodában a csoporttársai részéről (Fotó: Facebook)

Tökéletes példa arra, hogy „a legkisebbek válhatnak végül a legnagyobbakká”

Milák Kristóf elárulta, hogy kiskorában rengeteg „szívatás” érte az uszodában a csoporttársai részéről. Ez valószínűleg azért történt, mert a csapatban ő volt a legkisebb. Fizikai bántalmazás szerencsére sosem, verbális azonban annál több érte. Ezek azonban nem törték meg, épp ellenkezőleg: megerősítették őt. Nem mellesleg 190 centiméterre nőtt, így nem csak a sikerei, hanem a termete is kimagasló.

 

Milák Kristóf korai sikerei

Első Ifjúsági Európa Bajnoksági aranyérmét 16 éves korában, Hódmezővásárhelyen nyerte meg 200 méteres pillangóúszásban.

Ezt követte három arany- és három ezüstérem Netánjában 2017-ben. Majd négy arany- és egy bronzérem egy évvel később Helsinkiben.

Az Indianapolisban 2017-ben megrendezett Junior világbajnokságon szintén négy arany- és egy bronzérmet hozott haza.

 

Felnőttkori sikerek

Az Ifjúsági olimpián már nagykorúan vett részt 2018-ban Buenos Airesben. Három arany- és egy ezüstérmet hozott haza. Ekkor már komolyan elkezdett foglalkozni vele a sajtó, rendszeresen kértek tőle interjút.

Buenos Airesből való hazatérése után így nyilatkozott: „Teljesen más az ifjúsági és a rendes olimpia. A rendes olimpia sokkal komolyabb hangvételű.”

 

Az olimpiai megméretés

A felnőtt olimpiát még megelőzte hat Európa-bajnoksági arany- és két ezüstérem. Valamint három világbajnoksági arany- és egy ezüstérem.

2021-ben a XXXII. nyári olimpiai játékokon azonban már rajtkőre állhatott Tokióban. 

Kristóf 100 méteres pillangóúszásban ezüstérmet szerzett, 200 méteres pillangóúszásban azonban elnyerte az aranyat. Így mindössze 21 évesen olimpiai bajnok lett.

Ezután így nyilatkozott: „Annak az ideje jött el, hogy elmenjek kicsit pihenni. Átgondolni, hogy mi történt velem, és majd akkor nyilatkozni arról, hogyan is éreztem. Egyelőre még túl frissek az élmények. (…) Semmi szakmai, semmi olimpiával kapcsolatos dolog nem jár bennem, csak tényleg az, minél hamarabb kikerüljek innen.”

 

Továbbtanulás és edzőcsere

Milák Kristóf középiskolai tanulmányai befejezése után az Edutus Egyetemen tanult tovább. 2021 szeptemberétől, az olimpia után edzését Selmeci Attilától Virth Tamás vette át.

 

Magyar díjai

Kristóf számos díjjal büszkélkedhet. 2017-ben megválasztották az év magyar utánpótláskorú sportolójának. Ezt követően ötször választották az év magyar úszójának, kétszer az év magyar férfi sportolójának. 2021-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették.