Munka

Ez a TOP7 képzés ma a kereskedelemben

Halaska Gábor | 2023-01-21
Ha nem vettek fel, vagy egy “gyors” szakmát (is) szeretnél a diploma mellé, akkor jó, ha tudod: a munkaerőhiány sújtotta szakmákban gyorsan munkát lehet találni, mindegy, hogy fiatal vagy, esetleg kicsit idősebb. Mutatjuk a lehetőségeket.

A TanfolyamGuru 4200 fős mintán végzett felmérése alapján a ma tanfolyamra jelentkezőknek az oktatási, nevelési, illetve a kereskedelmi képzésekre esik leggyakrabban a választása.

Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy nagyobb arányban végeznek tanfolyamokat a nők, mint a férfiak, ami hozzájárul ahhoz, hogy az általuk preferált képzések állnak a népszerűségi lista élén.

A felméréséből látható, hogy a TanfolyamGuru honlapon tanulási lehetőséget keresők között a nők aránya 65,28 százalék, míg a férfiaké 34,72 százalék.

A felhasználók kor szerinti megoszlása:

 • 24,05 százalékuk 35-44 éves,
 • 19,63 százalékuk 25-34 éves,
 • 20,12 százalékuk 45-54 éves,
 • 13,65 százalékuk 55-64 éves,
 • 12,17 százalékuk 18-24 éves,
 • és 10,39 százalékot tesz ki a 65 év felettiek aránya.

 

„Legnagyobb számban (13,7 százalék) a dajka képzések iránt érdeklődnek az oldalunk látogatói, de a pedagógiai asszisztens (6 százalék) és a gyógypedagógiai asszisztens (2 százalék) képzések is nagyon kedveltek. A dajka képzéshez csak általános iskolai végzettség szükséges, míg az utóbbi kettőhöz érettségivel is kell rendelkezni” – avatott be a részletekbe Szabó Andrea, a TanfolyamGuru oktatási szakértője.

Az elemzés szerint kereskedelmi képzéseket szintén sokan keresnek. 

Az említett portál felhasználóinak 5 százaléka szeretne élelmiszer, 1 százaléka pedig vegyi áru területen képesítést szerezni, és szintén 1 százalék dolgozna a jövőben üzletvezetőként.

Íme a top 7 kereskedelmi képzés:

 1. Élelmiszer eladó
 2. Ruházati eladó
 3. Műszaki eladó
 4. Drogerista
 5. Vegyi áru eladó
 6. Barkácsáruházi eladó
 7. Üzletvezető

„Több nő tanul felnőttképzésben, mint férfi, és ezek a szakmák a nők körében is népszerűek. Emellett a dajka, az élelmiszer eladó, a ruházati eladó, a műszaki eladó, a drogerista, a vegyi áru eladó és a barkácsáruházi eladó képzések már alapfokú iskolai végzettséggel is megkezdhetők” – emelte ki Szabó Andrea. Hozzátéve, hogy ezek egyértelműen siker-képzésnek számítanak, hiszen folyamatosan van rájuk igény, mind a kereskedelemben, mind az oktatásban nagy kereslet van a szakképzett munkaerőre.

Vonzó életpálya van a kereskedelemben?

A kereskedelemben folyamatosan nőnek a bérek, emellett részmunkaidős állásokat is kínálnak, ami nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé. Elmondhatjuk, hogy mindegyik válságálló szakma, hiszen bolti eladókra és élelmiszer eladókra minden körülményben szükség van. Komoly munkaerőhiány figyelhető meg a kereskedelmi szektorban, így aki ilyen irányú képzést választ, arra számíthat, hogy rövid időn belül el tud majd helyezkedni.

„Az új képzési rendszerben szétbontották a kereskedelmi szakmákat, például felbontották az eladó képzést és az élelmiszer és vegyi áru eladó képzést. Így specializáltabb ismereteket szerezhetnek a tanulók, mint a korábbi OKJ képzések során. Ugyanakkor, ha valaki több területhez is szeretne érteni, az iskolák általában biztosítanak kedvezményes lehetőséget kombinált képzésre” – tudtuk meg a TanfolyamGuru oktatási szakértőjétől.

Felértékelődtek a pedagógusokat segítő szakmák!

Az oktatásban sajnos hatalmas hiány van az óvoda pedagógusokból, tanítókból, tanárokból és fejlesztő-pedagógusokból, éppen ezért az ő munkájukat segítő szakmák felértékelődtek” – mutatott rá Szabó Andrea.

A gyógypedagógiai asszisztens bölcsődében, integrált óvodában, iskolában, speciális óvodában, iskolában, speciális gyermekotthonban, speciális lakásotthonban és felnőtt fogyatékosok intézményeiben felsőfokú végzettségű szakember irányítása mellett végzi szakirányú munkáját.

A pedagógiai asszisztens óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban és egyéb gyermeknevelő és gondozó intézményben helyezkedhet el. Szintén felsőfokú végzettségű szakemberrel együttműködve tevékenykedik.

A dajka bölcsődében, mini bölcsődében, óvodában, gyermekotthonban dolgozó szakember. A gondozás és nevelés intézményeiben dolgozó pedagógusok és kisgyermeknevelők segítőtársa a gyermekek nevelésében, gondozásában. A dajka képzésnél fontos változás, hogy a végzettséggel már bölcsődékben is lehet dolgozni.