Tudástár

Tippek, hogy ötösöd legyen az emelt szintű magyar érettségin

UNIside | 2022-09-29
A magyar nyelv és irodalom emelt szintű érettségit övezik a legsötétebb legendák. Maguk a magyartanárok is azzal ijesztgetnek, hogy ennél az érettséginél nincs nehezebb, tényleg csak az vágjon bele, aki hajlandó rengeteget időt rászánni, és még akkor sem biztos, hogy jól sikerül! Persze, az emelt szint tényleg nem a legkönnyebb ebből a tantárgyból, de közel sem lehetetlen megugrani az elvárásokat!

Hamarosan kezdetét veszi őszi érettségi szezon, amely tökéletes előrehozott vagy emelt szintű vizsgák teljesítéséhez. Ha tovább szeretnél tanulni egyetemen, és a kiválasztott felsőoktatási szak nem követel meg egyértelműen egy tantárgyat, akkor rajtad múlik, hogy miből szeretnél emeltezni. Amennyiben most az emelt magyarérettségire esett a választásod, akkor van számodra pár tippünk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az írásbeliből és a szóbeliből!

 

Igazi “next level” a gimis irodalomórákhoz képest

Nem árt, ha szeretsz olvasni, különösen klasszikusokat és a nyelvtan sem okoz problémát!  Az emelt magyarérettségi szóbeli tételeihez gyakran olyan műveket is el kell olvasni, melyeket a középszintű irodalomórákon kihagynak a tanárok. Ugyan sokan nem szeretik a kötelező olvasmányokat, főleg ha nehezebb és régiesebb a stílusuk, de egészen jó szórakozás is lehet számodra ez a feladat, mert az emelt szintű érettségi kötelező műveinek nagy része érthető és szerethető a korosztályod számára is!

Forrás: Unsplash

Nem elég, ha csak szépirodalmat olvasgatsz, sokat kell készülni rá

Időben kezd el a felkészülést, akár már hónapokkal korábban, főleg az írásbeli tesztre! Elsőre ijesztően hangozhat, de bármilyen kérdéseket tartalmazhat a négy középiskolás év anyagából. A legjobb módszer, ha legalább egyszer szisztematikusan és értelmezve végigolvasod a tankönyveket és a szöveggyűjteményeket. Az írásbeli részen inkább értelmezni, elemezni kell tudni, de elengedhetetlen, hogy megfelelő alapműveltséggel is rendelkezz.

 

A legnagyobb segítséged lesz a szóbelin: az évről évre megjelenő kiadványok, melyek kidolgozott tételeket tartalmaznak

A legmagolósabb része a felkészülésnek a tételek megtanulása természetesen. Szerencsére több kiadó is készít kiadványokat, amelyekben tanárok és szakemberek által kidolgozott tételeket találsz. Ha ilyen könyvekből gyűjtöd össze az információkat és még a saját tudásodat is hozzáveszed, akkor biztosan hasítani fogsz a szóbeli magyarérettségin.

Forrás: Unsplash

Ne hanyagold el a nyelvtant sem

Néha maguk az irodalomtanárok is háttérbe szorítják a nyelvtanórákat. Ráadásul az írásbelin is csak elvétve látni nyelvtani feladatokat, a szóbelihez pedig elég megtanulni a kidolgozott tételeket. Ezzel szemben az emelt szintű nyelvtan még az irodalomnál is több olyan tananyagot tartalmaz, amelyről a középszintű nyelvtanórán nem hallani és a tankönyvekben sem szerepel. Az olyan nyelvtani témakörökről is készítenek kiadványokat, melyek az írásbeli teszten előfordulhatnak.

 

Nem elég önmagában a tananyag alapos tanulmányozása, ha ötös emelt érettségit szeretnél

Az elszántságod kevés lehet, ha nem áll hozzád közel a klasszikus irodalom. Ha nem szeretsz elmélyülni benne, akkor tényleg óriási nehézség lesz a felkészülés, de amennyiben szorgalmasan tanulsz és élvezed is a tananyagot, akkor számtalan izgalmas olvasmányélménnyel gazdagodsz és a műveltséged is sokat fejlődik majd!