Uni

Tippek, hogy a legjobb tanártól tanulhass

UNIside | 2022-09-19
Tantárgyfelvételnél óriási dilemma a tanár kiválasztása, hogy látatlanba a számodra legmegfelelőbb oktatótól tanulhass. Nem árt segítséget kérni a kérdésben, de honnan és kitől? Összeszedtük a legmegbízhatóbb, leghitelesebb és legkönnyebben elérhető forrásokat.

Az első lépések

A magyar egyetemeken három típusú tárgyat tudsz felvenni: 

  • kötelezőt, 
  • kötelezően választhatót és
  • szabadon választhatót. 

Mindhárom esetében érdemes előzetesen érdeklődnöd arról, melyik tanárhoz vedd fel az adott tárgyat. Kötelező tárgyak esetében olyasvalakitől érdeklődj, aki a te szakodra járt! Főleg az első féléves tárgyaknál fordul az elő, hogy több szak is egyszerre tanulja, ennek ellenére jobb biztosra menni. A kötelezően- és a szabadon választhatók esetében bárki segíthet, aki valahafelvette a tárgyat. Feltétlenül egyeztesd a tantárgyi adatlapokat is, nehogy az évek során alkalmazott változtatások kínos meglepetéseket okozzanak!

Keresd fel mentorodat!

Ha voltál gólyatáborban vagy bevonó héten, akkor első körben érdemes az ott kapott mentorodhoz fordulni. A mentorok komoly kiválasztási folyamaton mennek keresztül, kevesen kaphatják meg ezt a címet. Még ha nem is egy szakon tanultok, biztos hallott valamit a tanárról, esetleg van olyan ismerőse, akihez tovább tud küldeni. A mentorodban feltétlenül megbízhatsz, biztos lehetsz benne, hogy nem akar átverni. Ugyanilyen jó megoldás, ha van más felsőbb éves ismerősöd az egyetemen.

 

Kérdezd a tapasztaltakat!

Létezik-e hitelesebb forrás azoknál a hallgatóknál, akik minimum egy félévet eltöltöttek az adott oktató óráin? Hol találhatjátok meg őket? A megoldás kulcsát a gyakran emlegetett Facebook-csoportok jelentik! Kell, hogy legyen egy össznépi vagy kari csoport, aminek szaktól és évfolyamtól függetlenül több hallgató a tagja. Nem kell mást tenned, mint kiposztolni egy kérdést: „Mik a tapasztalatok X tanár Y órájával kapcsolatban?”, vagy „Tudna valaki mondani róla pár szót?”. Legkésőbb egy órán belül ott lesz a válasz. Vigyázz, hogy véletlenül se pocskondiázz egyetlen tartárt sem, mivel sok esetben titokban ők is tagjai az ilyen csoportoknak. Előfordulhat, hogy a komment szekcióban meg fognak oszlani a vélemények, ilyenkor csak rajtad áll, kinek a szavára adsz.

Irány a Markmyprofessor!

Nem csak a tanárok értékelhetik a diákok teljesítményét egy ötfokozatú skálán, hanem vica versa. A Markmyprofessor egy magyar fejlesztésű weboldal, ahol a hallgatók pontozhatják a felsőoktatásban résztvevő tanárokat. Használata igen egyszerű: írjuk be a tanár nevét a keresőbe, majd nézzük meg a pontjait, és figyelmesen olvassuk el a hozzászólásokat. Fontos, hogy egy oktatóhoz több egyetem és több tárgy tartozhat. Mindig azt nézzük, ami számunkra releváns! Ezen felül az oldal egy megosztó, ámbár igen szórakoztató funkcióval bővelkedik: a jól kinéző tanárokat megajándékozhatod egy „szexi” plecsnivel. Nem mehetünk el azonban az oldal reprezentativitását firtató kritikák mellett. Tény és való, a Markmyprofessoron bárki bárkit értékelhet, a rendszer semmilyen ellenőrzést nem végez, hogy a kitöltőt tanította-e az adott oktató. Sőt, előfordultak olyan esetek, ahol az oktató pontozta fel saját magát.

Hallgass a szívedre!

Sose feledd, nincs két ugyanolyan ember a földön! Egyéne válogatja, kinek milyen előadásmód és oktatói stílus jön be. Vannak, akik csak át akarnak menni a tárgyból, mások hasznos tudás után epekednek. A begyűjtött infók alapján mérlegelj, és tedd fel a kérdést: Biztos az a jó tanár számomra, akit ajánlottak? Ha később mégsem lennél elégedett a választással, sose hibáztasd azt, aki segített! A döntés és a felelősség egyedül a tiéd.

Az oktatók kiválasztása sosem sétagalopp, és sajnos minden egyes félév előtt el kell játszani. Ahogy az élet minden területén, az idő elteltével ebben a kérdésben is egyre rutinosabb leszel. Tökéletes döntés nem létezik: egyrészt a tanár csak egy szempont a tárgyfelvételnél, másrészt, új oktatók esetében a sötétben tapogatózunk. Akkor sem dől össze a világ, ha nem sikerült ahhoz felvenned az órát, akihez akartad.

Címkék: diák   egyetem   Facebook   gólya   idősebb diákok   Markmyprofesor   mentor   oktató   tanár   tárgyfelvétel