Uni

Téged is vár az ELTEfeszt 2023! – Fókuszban a mesterséges intelligencia

UNIside | 2023-10-09
Továbbtanulás előtt állsz? Érdekel a mesterséges intelligencia? Interaktív nyílt napra vár az ELTE október 13-án. Nemcsak a felvételiről és képzési kínálatról ad eligazítást, hanem változatos és izgalmas programot kínál idén az ELTEfeszt 2023. Látogass el rá!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is várja interaktív pályaválasztó fesztiváljára a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat. A nyílt nap remek lehetőség, hogy első kézből kaphass információt az egyetem képzési kínálatáról, a megújult felvételi rendszerről, a nemzetközi mobilitási lehetőségekről és Erasmus+ programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, valamint a sportolási kínálatról is. Tekints bele személyesen az egyetem életébe! Amíg az egyetemen folyó tudományos munkát előadások, mintaórák és interaktív workshopok mutatják be az épületben, addig számos szórakoztató szabadidős programba és nyereményjátékba kapcsolódhatsz be a Trefort-kertben. Az ELTEfeszt és egyben a központi előadások 8:30-kor Borhy László rektor, akadémikus köszöntőjével indulnak a Gólyavár Mária Terézia termében.

Téged is érdekel a mesterséges intelligencia?

A központi előadások fókuszában idén a mesterséges intelligencia áll, hiszen ez érezhetően része lett a hétköznapjainknak és meghatározza a jövőnket. Éppen ezért neves kutatók más-más szakterület képviseletében beszélnek arról, hol, hogyan és mire használják az új technológiát. Nézz bele az MI témakörébe a jogász, a fizikus, az irodalmár, az emberi erőforrás tanácsadó vagy a szociológus szemüvegén keresztül!

Nemcsak a felvételiről és képzési kínálatról ad eligazítást, hanem változatos és izgalmas programot kínál idén az ELTEfeszt 2023. (Fotó: ELTE)

  • Darázs Lénárd jogász, egyetemi tanár, általános rektorhelyettes az MI szabályozási kereteiről tart előadást. Kiderül majd,  hogyan tudja a jogi és etikai szabályozás egyszerre támogatni és korlátozni az MI-fejlesztéseket és azok felhasználását? 
  • Hogyan érthetjük meg a statisztikus fizika és a fejlődő, új technológiák segítségével a természetben előforduló csoportos viselkedéseket? Például azt, hogy a gólyák több ezer kilométeres vándorútjuk során hogyan nyernek energiát a légáramlatból, és a társaiktól származó információ segítségével hogyan képesek ezt mesteri módon hasznosítani? Madarak, patkányok és halak taníthatják a jövő robotjait? címmel Nagy Máté fizikus, tudományos főmunkatárs tart előadást.
  • A bölcsészettudomány területéről Palkó Gábor irodalmár, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető azzal foglalkozik előadásában, hogy barát vagy ellenség-e a mesterséges intelligencia. Ha már a számítógép is képes az emberitől megkülönböztethetetlen kommunikációra, hogyan vizsgálhatják a bölcsészek továbbra is érvényesen az emberi kultúra nyelvi és tárgyi mintázatait?
  •  Cseszregi Tamás oktatási igazgató a 2024-es felvételi eljárás változásairól beszél. Bemutatja, hogy az ELTE vezetése milyen pontrendszert dolgozott ki az alap- és osztatlan képzésekre való bejutás feltételeként. 
  • Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Milyen hatással van a munkahelyekre és a HR tevékenységekre a mesterséges intelligencia? Hegyi-Halmos Nóra emberi erőforrás tanácsadó, egyetemi adjunktus előadásából megtudhatod.
  • Hogyan érint minket az, hogy a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok áthatják a mindennapi életünket? Az MI társadalmi szerepéről és az algoritmusok mögött meghúzódó döntési preferenciákról szól Kmetty Zoltán szociológus, habilitált egyetemi docens előadása.

(Az előadások helyszínei és időpontjai az ELTEfeszt oldalán érhetők el.) 

A nyílt nap remek lehetőség, hogy első kézből kaphass információt az egyetem képzési kínálatáról, a megújult felvételi rendszerről, a nemzetközi mobilitási lehetőségekről és Erasmus+ programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, valamint a sportolási kínálatról is. (Fotó: 123rf)

Az egyetemi karok külön-külön is rengeteg programot kínálnak, amelyekről itt tájékozódhatsz. Hasznos gyakorlati információkat kaphatsz a felvételi pontszámításokról egyes képzéseken vagy a lehetséges leendő tantárgyaidról. Ezen kívül a legváltozatosabb témákban vehetsz részt előadásokon és workshopokon. Témák lesznek például az anime népszerűsége, a mezopotámiai emberáldozatok, a videotréning módszer, a kriminológia, a szépség vagy az optikai csalódások kérdésköre, a meteorológia és az elektrokémia és számos más kérdéskör. Ezen a napon az ELTEfeszt-en a helyed!  Látogass el az esemény Facebook oldalára!