Példakép

Soha nem jelentkeztek ennyien az SZTE középiskolai földrajzversenyére

Tar Gábor | 2023-02-16
Rekordszámú, 578 diák jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által szervezett nemzetközi középiskolai földrajzversenyre. A legjobb 24 csapat tanulói többletpontot kapnak, ha az SZTE természettudományi karára jelentkeznek.

88 iskolából 578 tanuló (289 kétfős csapat) jelentkezett az idén tizenkettedik alkalommal megrendezendő Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról Erdélyből és Délvidékről is érkezett nevezés az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által szervezett versenyre.

A verseny első fordulóját online rendezik február 16-án. A középdöntőt – ahová idén már 48 csapat kerülhet be – március 31-én. Míg a 24 csapatos döntőt április elsején tartják Szegeden. 

Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap. A geológus három évtizeden át oktatott, kutatott a szegedi egyetemen. (Fotó: SZTE)

A döntőben a csapatok három fordulóban mérik össze tudásukat. Laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő, és kvíz is várja a versenyzőket – derül ki az SZTE közleményéből.

A döntőbe jutó diákoknak többletpont jár a felvételin

A döntőbe jutó 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett egyetemi felvételi többletpontokat is kapnak, ha az SZTE természettudományi karára (TTIK) jelentkeznek.

A 2024-től érvénybe lépő felvételi szabályok szerint ugyanis 100 intézményi felvételi pont jár az első 20 helyezett csapat tagjainak.

75 pont pedig a döntő további résztvevőinek az SZTE TTIK alapszakjain. Az ebben a versenyben nyerhető többletpontok 2024-ben érvényesíthetők.

A verseny Jakucs László geológus (1926-2001) nevét viseli, aki az aggteleki Béke-barlangot tudományos következtetésekkel fedezte fel, valamint három évtizeden át oktatott, kutatott a Szegedi Tudományegyetemen.

Októberben külön cikkekben mutattuk be a 2022-es őszi földrajz érettségi feladatsorát, illetve hivatalos megoldókulcsát