Munka

Sikeressé válni nem sprint, hanem maraton

UNIside | 2023-10-30
Megváltozott a munkaerőpiac. A Y és Z generáció új kihívásokkal találkozik, ahogy az ezt a korosztály foglalkoztató vállalatok is. Sok mindent nem lehet megtanulni az iskolában abból, ami egy startuphoz szükséges. A Pozi platformja lehetőséget szeretne biztosítani az induló vállalkozásoknak, hogy eredményesek és innovatívak legyenek. A Pozi alapítóját, Kovács Rolandot kérdeztük erről.

Mivel is foglalkozik a Pozi?

Kezdő startuppereknek segít abban, hogy az ötleteiket validálják, hasonló gondolkodású emberekkel megosszák, csapattagokat keressenek. Továbbá versenyeken induljanak, ahol értékes tapasztalatokat gyűjthetnek. A platformon nemzetközi, szakmai mentorokkal is egyszerűen kapcsolatba léphetnek az innovátorok, illetve inkubátor- és akcelerátorprogramokhoz is csatlakozhatnak. A célunk, hogy a lehető legtöbb lehetőséget biztosítsuk a tehetséges embereknek abban, hogy innovatív és üzletileg is eredményes vállalkozásokat építsenek.

Ma sok HR-es szerint az új generációkhoz (Y és Z) a munkáltatóknak kell alkalmazkodniuk. Ezt hogyan látja?

Az elmúlt években sokat változott a munkaerőpiac, ami a technológiai fejlődés és a Covid miatt is van. Olyan lehetőségek jelentek meg, amelyekről néhány éve még nem is tudtunk. Ebbe beletartozik többek között az AI-szakértő, a ChatGPT-promtíró, a Midjourney-alkotó, a TikTok-marketinges. Szerintem nem az új generáció elvárásai elrugaszkodottak, hanem a kölcsönös alkalmazkodóképesség hiányzik.

A Pozi a kezdő startuppereknek segít abban, hogy az ötleteiket validálják, hasonló gondolkodású emberekkel megosszák, csapattagokat keressenek. (Fotó:123fr)

Az innovatív gondolkodású fiatalokra mi a jellemző?

Türelmetlenek lettünk. Mindent azonnal szeretnénk, de egy startup, pláne egy sikeres startup építése során tudni kell jól időzíteni. Hogy mikor minek jött el az ideje – és ezt egyik generáció sem minden esetben képes elfogadni. A fiatalok számára szerintem nagyon fontos, hogy érdekes kihívásokon dolgozzanak, és mindezt rugalmas keretek között tegyék. De nyilván kellenek a keretek mindenkinek. Továbbá: sok mindent nem lehet megtanulni az iskolában.

Mire gondol?

Például arra, hogy hogyan kell csapatban dolgozni, milyen az, amikor egymásra vagytok utalva. A soft és a hard skillek folyamatos fejlesztése (vagyis a – mondjuk úgy – valódi tanulás) elengedhetetlen a mai, gyorsan változó világban. Ha a tudásunkat nem tudjuk folyamatosan megújítani, akkor gyorsan lemaradunk.

Mindent azonnal szeretnénk, de egy startup, pláne egy sikeres startup építése során tudni kell jól időzíteni. (Fotó: 123rf)

Mit várnak el a tőkebefektetők és a nagy ügyfelek a startupcsapatoktól képességben, tudásszintben?

A befektetők sokszor a spektrum két végén mozognak. Az egyik oldalon ott vannak a hatalmas elvárások, üzleti terv, ROI-számítás, beszámolók és KPI-ok (fő teljesítménymutató). Mindezek egyetlen ötletre. Ilyenkor az irreális elvárások tántorítanak el nagyon tehetséges embereket attól, hogy építsenek valami fantasztikusat. Van ellenpélda is, amikor viszonylag könnyen pénzhez jut valaki, aztán egy évig nem is hall a befektető felől. Ez egy kezdő, fiatal csapatnál tíz esetből kilencben nem szerencsés. Tudni kell, hogy melyik a mi játszóterünk, mettől meddig tart, és azon belül maradni. Ehhez szükség van az iránymutatásra és a tanulási lehetőségekre. Mi, a Pozinál azon dolgozunk, hogy az idei év vége felé egy olyan programot tegyünk össze, ami az ötlettől az első befektetőig elkíséri a csapatokat.

Milyen típusú fiatalok lehetnek sikeresek az innovációs területen?

Bárki, akiben megvan a kellő kíváncsiság, akarat és kitartás, hogy valami nagyot alkosson. Ez egy nagyon hosszú, nehéz, pofonokkal teli út, ugyanakkor rendkívül izgalmas, változatos és hosszú távon kifizetődő. Ez nem egy sprint, hanem egy maraton, ezt a mindsetet kell magunkévá tenni, és emlékeztetnünk magunkat erre nap mint nap. Érdemes mérlegre tenni a lehetőségeket, és az alapján dönteni, de tudni kell hallgatni az ösztönökre is. Ehhez idő és tapasztalat kell. Ez nem megy 1-2 év alatt. Nem véletlen, hogy a sikeres startupper átlagéletkora 42 év nemzetközi szinten.

Milyen az ideális startupperalapító ön szerint? Mit tanult, milyen nyelven beszél, milyen ösztöndíjakon, gyakorlatokon vett részt?

 Ha érdekel a válasz, olvasd tovább az interjút az UNI2023 in &out, nyár kiadványban.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/