Uni

A jó startupper alázatos, de hisz a sikerben

UNIside | 2023-08-21
Amennyiben jól menő startupper szeretnél lenni, három dologra van szükséged: kitartás, kitartás és kitartás. A hét minden napján, lényegében napi 24 órában képben kell lenni, minden lehetőséget meg kell ragadni, és 110 százalékosan kell elvégezni a szükséges feladatokat. Ez Weiszbart Zsolt tanácsa, aki jó néhány sikeres startup angyalbefektetője és mentora, a Day One Capital Kockázati Tőke Alap partnere, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) gazdasági vezetője.

Hogyan segítik a fiatal tehetségeket?

A 2011 őszén alapított Day One Capital küldetése, hogy az induló vállalkozásoknak közel hasonló feltételekkel nyújtsunk tőkét és segítséget, mintha bármely nyugat-európai startuphubban kezdené építeni az alapító az új vállalkozását.

Mit jelent a kezdeti tőkebefektetés lehetősége ma?

Az elmúlt bő egy évtized során számtalan esetben segítettük a korai befektetéseinket következő körös tőkebevonásban, illetve a megfelelő kezdeti jogi, finanszírozási struktúra kialakításában. Ez nagyon fontos és lényeges azért, hogy a valóban erős ötletek, amelyeket elszánt, szorgalmas kis csapatok építenek, tényleg túléljék az első éveket és megkapaszkodjanak az innovatív cégek világában.

Weiszbart Zsolt, a Day One Capital Kockázati Tőke Alap partnere, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) gazdasági vezetője. (Fotó: Uni in&out nyár kiadvány)

Mit várnak el a kezdő csapatoktól képességben, tudásszintben?

Két szóval le lehet írni, és már-már szállóigévé vált náluk: „csillogó szemeket” várunk. Azaz a legfontosabb, hogy lássuk az alapítók eltökéltségét. Persze hatalmas a pénz, a jólét, illetve a siker csábítása, de ez a valóságban, a mindennapokban nagyon nehéz terep. Az elképesztő akadályokon – úgy tapasztalom – csakis ez a már a kezdeteknél is meglévő és hosszú éveken át az alapítókkal maradó hit az, ami átsegít és sikeressé tehet egy-egy induló startupvállalkozást. Ha valaki csak a pénzért, a remélt jobb életért, a csillogásért vág bele, abból nem lesz Steve Jobs, Mark Zuckerberg vagy Elon Musk – de még az ő hatalmas cégeik sokadik beszállítója sem.

Mit üzenne a lelkes kezdőknek?

A fiataloknak egy ilyen kalandot egy iskolai példával mutatnám be. A dolog olyan, mintha egy magyar egyetemista bekerülne a Stanfordi vagy az Oxfordi Egyetem valamelyik PhD-szakára. Ezen képzésekre nagyon kevesen jutnak be, ám akinek sikerül, az óriási lehetőséget kap. Nem lesz automatikusan sikeres, de jelentősen megnő az esélye a sikerre. Egy induló cégnél a fizető, vagy egyéb szempontól értékes felhasználók száma, esetleg néhány nagy, kulcsügyfél jelenlétekor beszélhetünk hasonlóról, főként, ha ezek olyan célzott piacokon vannak, ahol az adott termék/szolgáltatás esélyes a széles körű, globális sikerre. Persze nem mindjárt az Apple vagy a TikTok legyőzése a cél, inkább az úgynevezett réspiacok meghódítása, az a feltérképezetlen terület, amiben egy kis, kezdetben pár fős hazai csapat is a világ legjobbjai közt lehet. Erre több példa van a mi cégeink között is, amelyek ekkor megkapják a lehetőséget, hogy újabb, most már nemzetközi tőkebevonási kör keretében vegyék fel a versenyt, csakúgy, mint a példában említett PhD-hallgató.

A hit mellett mi szükséges még a sikerhez?

Kitartás, kitartás és kitartás. A hét minden napján, lényegében napi 24 órában képben kell lenni. Minden, de minden lehetőséget meg kell ragadni. És nemcsak megszerezni kell a lehetőséget, hanem 100 vagy inkább 110 százalékosan el kell végezni a szükséges feladatokat. Vállalva akár a kudarcokat is. Azokat pedig nem végítéletként megélni, hanem tanulni a vereségekből, a kisebb-nagyobb pofonokból, majd felállni, és megerősödve menetelni tovább.

A sikerhez fontos a kozmopolita világszemlélet. (Fotó: 123rf)

Rendben. Hit, lelkesedés, odaadás, szorgalom. Mi kell még?

Pontosítanék a hittel kapcsolatban: nem önmagunkban kell hinni, és nyilván nem szabad önhittnek lenni. A jó startupper az, aki nem nagyképű, sőt: alázatos, ugyanakkor mégis van elég önbizalma, nagyon tudatosan hisz abban, hogy képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival.

Pár dolog még mindig hiányzik a „tökéletes recepthez”, igaz?

Ha érdekel a válasz és az, hogy milyen típusú fiatalok lehetnek sikeresek az innovációs területen vagy milyen az ideális startupper a toppozíciókban, hogy melyek a legfontosabb alapvető képességek egy startupban, akkor olvasd tovább az interjút az UNI2023 in &out, nyár kiadványban.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/

 

 

Címkék: magyar startup   startupper