Uni

Öt hasznos tipp kezdő egyetemistáknak

UNIside | 2022-08-18
A középiskolás évekhez képest hatalmas változást tapasztal mindenki, aki belecsöppen az egyetemi diáklétbe. Rengeteg új ember, még több új impulzus érhet, sőt sokan ilyenkor költöznek ki a családi fészekből, és meg kell tanulniuk önmagukról gondoskodni. Összeszedtünk számotokra öt olyan hasznos tippet, ami a segítségetekre válhat az egyetemi élet megkezdésekor.
  1. Járj be az óráidra!

Sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik: elég a kötelező gyakorlati óráikra bejárniuk, és az elméleti előadásokat kihagyhatják. Hidd el: amikor eljön a vizsgaidőszak, akkor meg fogod köszönni magadnak, hogy a hajnalokig tartó bulizás helyett (vagy mellett) részt vettél ezeken az órákon, hiszen nemcsak a tudásod mélyül el jelentősebben, hanem a vizsgáztató tanár számára is sokkal rokonszenvesebb leszel, ha emlékszik az arcodra és a nevedre. Jegyzetelj az előadásokon, és ne feledd: a vizsgákon a tanárok előszeretettel tesznek fel olyan témára vonatkozó kérdéseket, melyeket kiemelten magyaráztak el az órákon.

  1. Ne vedd meg a legújabb tankönyveket!

Az egyetemi élet jóval nagyobb kiadásokkal jár, mint a középiskolai. Így érdemes ott megfogni a pénzt, ahol csak lehet. Amennyiben nem olyan szakon tanulsz, amelyen a tananyag akár évről-évre változhat – például jogász –, teljesen felesleges elszórnod a pénzed arra, hogy minden tantárgyból megvedd a legújabb kiadású tankönyveket. Első körben érdemes megnézned, nincs-e fent az általad keresett tankönyv PDF-formátumban az interneten. Amennyiben nincs, akkor felsőbb éves diákok előszeretettel adják tovább saját korábbi tankönyveiket jóval kisebb összegért, amiket később te is továbbadhatsz. Ebben az esetben ráadásul talán hálás leszel néhány olyan lábjegyzetért, melyet valamelyik korábbi tulajdonos írt bele a könyvbe, hogy segítse az eredményes vizsgát. Emellett ott van még az egyetemi könyvtár, ahová érdemes minél korábban bejelentkezned, hiszen a legtöbben vizsgaidőszakban fognak majd ráeszmélni, hogy szükség lenne valamely könyvre, azonban nem lesz belőle elég mindenki számára.

  1. Időben kezdj el készülni a vizsgaidőszakra!

Ha már az előző pontban érintettük a vizsgaidőszakot, fontos kitérnünk arra, hogy a szeptemberi kezdéskor sok diák a decemberben kezdődő vizsgaidőszakot olyan távolinak gondolja, hogy egész egyszerűen nem foglalkozik vele időben: inkább bulizással, esetleg diákmunkával tölti az idejét. Osszad be az időd tudatosan, készülj folyamatosan, úgy sokkal könnyebb lesz teljesíteni, mintha az utolsó utáni pillanatban próbálnál meg felkészülni egy rendkívül nehéz vizsgára!

  1. Fokozottan figyelj az egészségedre!

Valószínűleg egész évben jellemző lesz az, hogy kiselőadásokat és prezentációkat kell tartanod, beadandókat és zárthelyiket kell írnod. A vizsgaidőszak alatt pedig még ezeken felül is „minden a nyakadba szakad”. Nem szabad azonban, hogy a fokozott nyomás az egészséged rovására menjen: például, hogy alváshiány, stressz és koffeintúladagolás jellemezze ezt az időszakot. Pihenj eleget, és figyelj arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű folyadékot és minőségi, vitamindús ételeket vigyél be a szervezetedbe! Hidd el úgy a vizsgák is jobban fognak sikerülni!

  1. Csatlakozz klubokhoz, szakkörökhöz, szakkollégiumokhoz!

Amennyiben a kötelező órákon kívül valamilyen iskolai klub tagjává válsz, akkor nemcsak új képességekkel gazdagodhatsz, hanem új ismerősökre és barátokra is szert tehetsz, akik segíthetnek majd téged későbbi életedben, akár majd a munkaerőpiacon, hogy el tudj helyezkedni. Manapság rengeteg érdekes program közül válogathatsz bárme lyik egyetemen: legyen az vitakör, sporttevékenység, tudományos klub vagy bármi más.