Free

Óraátállítás 2022: még mindig muszáj?

UNIside | 2022-10-24
Már nem sokáig örülhetünk a hosszú nappaloknak, az őszi óraátállítást sajnos ezúttal sem ússzuk meg. Visszaszámlálás indul!

Magyarországon a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, vagyis 2022-ben október 30-án hajnali 3 órakor 2 kell órára visszaállítani az órákat. Az átállítást az okos eszközök maguktól elvégzik, és bár ilyenkor egy órával többet alhatunk, lélekben érdemes készülni rá, hogy ezután ennyivel hamarabb sötétedik.

Öröm az ürömben, hogy ezúttal a plusz egy óra alvást még egy 4 napos hétvégével is megspékelhetjük.

 

Meddig még?

 

2018-ban online konzultáción kérdezték meg az EU lakosságát az óraátállításról. A válaszadók többsége a téli és a nyári időszámítás folyamatos váltogatásának az eltörlését támogatta, és a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora. A tagállamoknak eredetileg 2021-ig kellett volna dönteniük arról, hogy a téli vagy a nyári időszámításra térnek-e át véglegesen, a kérdés azonban racionális okokból (először a járvány, majd a háború miatt) jelentősen háttérbe szorult, és

a határidőt kitolták 2024-ig.

Fotó: 123RF

Mit mond a tudomány?

 

Az alváskutatók és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő, vagyis ha megállapodnánk valamelyik verzió mellett. A Magyar Alvás Szövetség szerint az, hogy kinek mi jobb, attól is függ, ki hogyan él. Van, aki szeret később lefeküdni, következésképp tovább aludni, és van, akinek a reggel korán kezdődik. Az biztos, hogy

az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek szerint igazából sohasem képes erre.

S bár a legtöbben jobban szeretik a nyári időszámítást, hiszen tovább van világos, az óraátállítások XX. századi kezdetét megelőzően évezredekig a téli időszámítás szerint éltünk. Tehát tulajdonképpen az áll közelebb az emberi természethez.

 

Számít ma még?

 

Az óraátállítást nem véletlenül találták ki, hiszen azzal, hogy az emberi tevékenységet a természetes fényhez igazítjuk, késleltetjük a mesterséges világítás bekapcsolását, és ezzel áramot spórolunk.  A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) becslése szerint a nyári időszámítással egy közepes, Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő villamosenergiát spórolunk meg. Arról azonban nincs adat, hogy a jelenlegi zavaros és változékony rezsihelyzetben háztartásonként valójában mennyi is a megtakarítás az óraátállítással.