Tudástár

Tényleg nehezebbek az őszi érettségik?

Magyar Krisztina | 2022-10-01
Közeleg az októberi érettségi vizsgák időszaka, ezzel együtt a stressz is egyre inkább eluralkodhat az érintett diákokon. Vajon indokolt jobban félni az őszi érettségitől, mint a tavaszitól? Tényleg nehezebbek a vizsgák ebben a félévben, vagy csak városi legenda az egész? Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Október közepén megkezdődnek a 2022. évi őszi érettségi vizsgák, amelyekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a vizsgák körülményei némileg eltérnek a tavaszi változattól, hiszen kevesebb köztük a végzős jelentkező, ezáltal jóval kevesebb az intézmény is, ahol megszervezik a vizsgákat.

De mi a helyzet az őszi érettségi feladataival? Sok helyről ugyan valóban hallani lehet, hogy nehezebbek, mint a májusi vizsgák, bizonyított, illetve hivatalos álláspont azonban ezzel kapcsolatban nincs.

Vannak viszont cáfolhatatlan tények, amelyek képesek mégis alátámasztani az előbbi állítást.

Forrás: Unspash

1. Jobb jegyért bármit

Akiknek nem sikerült májusban megfelelő osztályzatot kapniuk, és emiatt lemaradtak a felsőoktatásba való bejutásról, azoknak nyilván egyértelmű céljuk, hogy a korábbinál jobban szerepeljenek a megmérettetésen. Ők egyszer már felkészültek az érettségire, tehát eleve tudják az anyagot, amit ezúttal újra átismételnek. Így még alaposabb, mélyebb tudásra tesznek szert. 

 

2. A bukott diák szégyene

Noha az érettségin minden évben előfordulnak bukások, az adott tanulóknak ez életre szóló lecke, amit igyekezni fognak kijavítani, és amilyen gyorsan csak lehet, elfelejteni. A megalázottság érzését nem akarják újra átélni, vagyis minden tőlük telhetőt meg fognak tenni azért, hogy ne legyen olyan témakör a tananyagban, amit csak kevéssé ismernek.

 

3. Többnyelvűség zsebben

A nyelvi érettségi némileg kivételt képez a többi tárgyhoz képest abban a tekintetben, hogy idegen nyelvből sokan azért akarnak előre érettségizni, mert folyékonyan beszélnek egy adott nyelvet (esetleg két nyelven tanultak gyerekkorukban, így eleve anyanyelvi szinten vannak) és szeretnék ezáltal az egyik érettségi tárgyat letudni.

Ezzel kapcsolatban több megkérdezett nyelvtanár is egybehangzóan alátámasztotta, hogy

ősszel komplexebb nyelvtani tesztekre, bonyolultabb szöveg- és hallott szövegértési feladatokra kell számítani; továbbá nehezebb témakörök szoktak előkerülni az íráskészség és a szóbeli vizsga esetében is.

Bár egy vizsga nehézségi foka általában szubjektív megítélés alá esik, a nyelvi érettségik esetében mégis egyértelműen érezhető a különbség a májusi és az októberi vizsgákat nézve. 

 

Jóllehet, az őszi érettségit a fent említett szempontok figyelembe vételével valamivel nehezebbnek érezheted, érdemes szem előtt tartani, hogy a tananyag ismeretében extrém meglepetésekkel ekkor sem kell kalkulálni.

Címkék: érettségi   őszi érettségi