Tudástár

Országos matematikai kalandjáték indul

UNIside | 2023-11-14
Több tízezer gyerek részvételére számítanak a Logirintus elnevezésű, november 20-án induló országos matematikai kalandjáték szervezői, vagyis a matematika népszerűsítéséért dolgozó Medve Matek csoport.

Közös kalandjáték az iskolai matekóra keretében

Idén két nagy országos programot indítanak, amelyek keretében 8 és 18 év közötti gyerekek csapatban játszva élvezhetik a szellemi kihívásokat.

November 20-24. között ismét matekórára fejlesztett logikai, pénzügyi és matekos kalandpályákkal készülnek a Logirintus elnevezésű játék szervezői, a 3-12. évfolyamos diákok számára. A közös játékhoz az iskolai matekóra keretében csatlakozhatnak.

A különböző tematikájú pályákon, mint az „Álmok útjai-Pénzügyi fejtörők kisebbeknek-nagyobbaknak” vagy a „Fagyos futam-Matek minden korosztálynak”, négyféle nehézségi szint választható, ahol akár egyénileg, akár csapatben lehet játszani.

A Logirintuson az iskolai matematikatanárokon keresztül lehet részt venni – ismertették a szervezők.

A Medve Matek küldetése a logikus gondolkodás népszerűsítése. (Fotó: 123RF)

 

Medve szabadtéri csapatversenyek tavasszal

Továbbá tavasszal indulnak a Medve szabadtéri csapatversenyek, amelyekre online lehet nevezni. Április 3. és június 2. között háromfős csapatokkal versenyezhetnek az érdeklődők Egerben, Nyíregyházán, Miskolcon, Szolnokon, Budapesten, Székesfehérváron, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Tatabányán, Veszprémben, Szombathelyen, Győrben és az ország további 210 szabadtéri helyszínén.

A két országos program védnöke Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, Mérő László matematikus, pszichológus és Keleti Tamás egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikatanár-képzésének szakfelelőse.

 

A Medve Matek céljai

A Medve Matek küldetése a logikus gondolkodás népszerűsítése és iskolán kívüli közösségi élmények. A Medve Matek csoport céljai között szerepel a tanárok önbecsülésének, társadalmi megbecsültségének növelése, az értelmiségi tanári és tanítói lét támogatása. Ezért november 27-én a tanári hivatást ünneplő estet rendeznek a matematikatanárok tiszteletére Budapesten.