Uni

Elindult a Makronóm Intézet kvantitatív közgazdaságtan képzése

Tar Gábor | 2022-10-19
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével indított képzés egy olyan közgazdasági, gazdaságtudományi kurzus, amely a résztvevők matematikai, statisztikai alapú elemzői képességeit kívánja erősíteni az aktuális gazdaságpolitikai témák, gazdaságstratégiai területek ismertetése mellett.

A Makronóm Intézet október 14-én elindított kvantitatív közgazdaságtan kurzusa kiegészítő felnőttképzésnek számít a mesterképzési szint felett, a doktori képzési szinthez hasonló vagy azt kiegészítő szakmai tartalmi elemekkel.

A képzésre főként az alábbi hallgatókat, szakembereket várták:

  • közgazdaságtudományi vagy gazdálkodás és szervezéstudományi doktori képzésben résztvevő hallgatók,  
  • gazdaságtudományi mesterképzésen végzett, az elmélyült kutatás és elemzések iránt érdeklődő szakemberek.

„A cél magasan kvalifikált gazdasági szakemberek képzése, akik nemcsak széles körű gazdasági ismereteket sajátítanak el a képzés során, hanem matematikai és módszertani elemző képességük is tovább erősödik, fejlesztve ezzel a kvantitatív elemzői készségüket” – olvasható a kurzus képzési tájékoztatójában.

Fotó: pexels.com

Öt tananyagegység: ökonometriától a gazdaságstartégiáig

A képzés öt tananyagegységből áll:

  • ökonometria és statisztika,
  • kvantitatív közgazdaságtan,
  • kvantitatív menedzsment,
  • kvantitatív üzleti folyamatok,
  • gazdaságpolitika és gazdaságstratégia.

A 2 éves (4 féléves) – az ELTE Gazdaságtudományi Kar épületében zajló – képzés összesen 400 kontaktórát tartalmaz, egy-egy félév rendszerint 10 pénteki oktatási napot foglal magába.

A képzés díját (a 2022-es évfolyam esetén 2.525.000 forint) a MAKRONÓM Közhasznú Nonprofit Kft. fedezi, így a kurzus a résztvevők számára ingyenes. Továbbá a résztvevők félévente 5 hónapon át bruttó 250 ezer forintos ösztöndíjat kapnak.

ELTE GTK: az ország legnépszerűbb kara

A képzés az ELTE közreműködésével folyik, amelynek Gazdaságtudományi Kara (GTK) az idei általános és keresztféléves jelentkezési adatok alapján az ország legnépszerűbb karának bizonyult, miután legtöbben az ELTE GTK-t választották első helyen. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ELTE lett a legnépszerűbb gazdaságtudományi képzőhely megelőzve a két nagy budapesti szakegyetemet (BGE, Corvinus).

Szeptemberben 2100 új hallgatója lett az ELTE GTK-nak, 1313 fő alapszakon, 787 fő mesterszakon. Az idén februárban már felvett 446 fő mesterszakossal együtt így a kar új hallgatóinak száma 2546 fő, akiknek mintegy fele mesterszakos, amivel e téren is országos első az ELTE GTK