Tudástár

Miért esik egyre inkább nehezünkre az olvasás? Főleg a kötelező olvasmányok esetében…

Bodzás Szabolcs | 2022-11-28
Annak ellenére, hogy az életünk hihetetlen tempóban felgyorsult az elmúlt két évtizedben, a kötelező olvasmányok száma nem csökkent, pedig a diákok egyre nehezebben szánják rá magukat egy-egy könyv végigolvasására.

A világ olyannyira felgyorsult, hogy nemcsak a tiniknek, hanem mindenkinek egyre kevesebb ideje van elmélyülni valamiben. A hosszú, többórás filmek végignézését felváltotta egy-két 10-15 perces YouTube-videó, a hetilapok végigolvasását pedig egy-egy felugró bréking hír. Ennek ellenére a középiskolásoktól ugyanúgy elvárják a kötelező olvasmányok elolvasását, sőt az irodalom érettségi az utóbbi években egyre inkább fókuszuált azok ismeretére.

Fotó: 123RF

Felmerül tehát a kérdés, hogyan vedd rá magad egy kötelező elolvasására?

Mindenképpen azt ajánljuk, hogy egyhuzamban olvasd végig az aznapra kitűzött oldalmennyiséget. Ha egyszer rászántad magad, hogy elkezded, akkor ne szakítsd félbe. Az agyadat kapcsold ki, a telefonodat tedd repülőgép üzemmódba, hogy semmi se zavarhasson meg. Különben elég egy Messenger vagy Viber üzenet, és máris teljes mértékben elterelődik a figyelmed. Hiszen valljuk be: egy aktuális iskolai szaftos pletyka mindig érdekesebb lesz évtizedekkel korábban megírt kötelező olvasmánynál.

Azonban, ahogy a nevükben is benne van, ezeket muszáj elolvasnod az adott évfolyamon, különben nagyon leromolhat az átlagod. Ám, ahogy korábban említettük is, a legfontosabb: a kötelezők az érettségin is felbukkanhatnak, amikor számot kell adnod a teljes középiskolai tudásodról.

Az olvasás egyébként ma is népszerű hobbi, számtalan különböző témában találhatsz könyveket. A sci-fiktől kezdve a kalandregényeken és fantasy-köteteken át, egészen a legkülönbözőbb ismeretterjesztő könyvekig széles a választék. A jelen korban azonban, amikor már minden információ három kattintással elérhető, egyre kevesebben választják ennek a hobbinak az űzését. 

Ha nem is a kötelező olvasmányok fogják meghozni a kedved az olvasáshoz, érdemes a kedvenc sorozataid és filmjeid alapjául szolgáló könyveket elolvasni. Így nem kell éveket várni arra, hogy mi történik kedvenc karaktereiddel, hiszen te magad járhatsz utána.