Uni

Könyvtári Nap a Trefort-kertben

UNIside | 2023-09-12
Idén 14. alkalommal került megrendezésre a Könyvtári Nap. A Trefort kertbe kitelepült könyvtárak és levéltárak minden fővárosi felsőoktatási intézményekbe idén felvételt nyert első, illetve felsőbb éves hallgatót és doktoranduszt várnak. Ha szeretnél ingyenesen vagy kedvezményesen beiratkozni és megismerni a könyvtárak szolgáltatását, ott a helyed!

A Magyar Információtudományi Alapítvány és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár együtt immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg a fővárosi felsőoktatási intézményekbe idén felvételt nyert első, illetve felsőbb éves hallgatók és doktoranduszok számára a Könyvtári Napot. A sátrakkal kitelepült könyvtárak, levéltárak, valamint a Digitális Jólét Program bemutathatják is szolgáltatásaikat. Nemcsak beiratkozásra adnak lehetőséget, hanem árulják köteteiket, valamint fölös példányaikat. Ha eddig nem jártál könyvtárba vagy csak egyet-kettőt ismertél, érdemes tájékozódnod.

Idén 14. alkalommal rendezték meg a Könyvtári Napokat, ahol számos könyvtár és levéltár képveltette magát. (Fotó: Uniside)

Itt van néhány, a Könyvtári Napon elérhető könyvtár, amivel találkozhatsz:

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Ide beiratkozva látogathatod a különgyűjteményeket és használhatod az olvasóterem idegen- és magyar nyelvű újságjait. Online vagy a helyszínen is lekérhetsz olyan könyvet, amire szükséged van, valamint otthonról is elérhetsz fontos adatbázisokat. Válogathatsz 1500-féle külföldi és 400 magyar nyelvű folyóirat közül.

KSH Könyvtár

A Központi Statisztikai Hivatal könyvárából külföldi adatbázisokat is elérhetsz; a Cambridge University Press folyóirat-adatbázisát csak nem 2 millió tudományos cikkel, a Gale Research Complete 28 000 periodikáját különböző tudományterületekből, vagy a Statista-t, a világ egyik legnagyobb statisztikai adatbázisát.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A könyvtár központi épülete nemcsak remek szigete a tanulásnak és a találkozásnak, de az ide váltott tagsággal a közel 50 fiókkönyvtárat is használhatod. A Szabó Ervin könyvtárak nagy előnye, hogy óriási a kölcsönözhető állományuk; tankönyvek, nyelvkönyvek, szépirodalom egyaránt elérhető.

Külföldi és magyar nyelvű újságok, ritka kiadványok, kutatási anyagok és statisztikák – ezeket kínálják a budapesti könyvtárak. (Fotó: Uniside)

Országos Széchényi Könyvtár

A budai vár inspiráló környezetében az OSZK a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye. Évtizedek óta megőrzi, hozzáférhetővé teszi és digitalizálja a Magyarországon vagy magyar nyelven vagy magyar vonatkozású tartalommal megjelent dokumentumokat.  Nemcsak könyveket, személyi hagyatékokat, folyóiratokat, régi kiadványokat hanem audiovizuális és vizuális anyagokat is raktároz. Elmélyült tanuláshoz és kutatáshoz nagy segítséget nyújt.

ELTE Bölcsészettudományi Könyvtár

7 épületben, összesen 48 könyvtári egységgel áll ingyenesen minden ELTE-s hallgató részére nyitva a kari könyvtár. A speciálisan a szakokra szabott könyvtári ellátás régi kiadványok mellett a legújabbakat is tartalmazza. A Kar által kiadott dokumentumok, szakdolgozatok és kiadványok is elérhetők innen.

 

Címkék: ELTE   könyvtár   Könyvtári Nap   Trefort-kert