Uni

Határidő közeleg: január 10-ig lehet módosítani a keresztféléves felvételi jelentkezést

Magyar Krisztina | 2023-01-06
Január 10-ig tart a keresztféléves ügyintézés, eddig lehet az e-felvételiben adatot és sorrendet módosítani, illetve feltölteni a hiányzó dokumentumokat. A 2023 februárjában induló képzésekre a jelentkezési határidő lejárt, de a teendők sora még nem ért véget és ha valami hiányzik, elcsúszhat az egész felvételi. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

Finisbe érkeztek azok, akik 2023 februárjában szeretnék megkezdeni (vagy folytatni) tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben. A keresztféléves felvételi eljárásban döntő többségében mesterképzéseket hirdettek meg, az elmúlt években a jelentkezők 75-85 százaléka mesterkurzusra jelentkezett. Ezekre a képzésekre kizárólag azok jelentkezhetnek, akik legkésőbb 2023 januárjában megszerzik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséget, vagyis az alapszakot.

 

Hiánypótlás, dokumentumok pótlása

A jelentkezés hitelesítésének hiánya miatt külön értesítést kapnak emailben az érintettek, de nem minden esetben. Többletpontra jogosító igazolásról például nem, hiszen a jelentkező egyénileg dönthet arról, hogy a lehetőségek közül milyen dokumentumok figyelembevételével kéri a pontszámítást, ezért saját magának kell ügyelnie az ahhoz szükséges dokumentumok beküldésére. Fontos, hogy a jelentkezés során a dokumentumok feltöltése kizárólag elektronikusan, a hitelesítés pedig csak ügyfélkapuval lehetséges!

Sorrendmódosításra és jelentkezési hely visszavonására egyetlen alkalommal van lehetőség (Fotó: 123rf)

Az e-felvételi felületén a jelentkezők ellenőrizhetik a központi nyilvántartásban szereplő személyes adataikat, az általuk megjelölt képzéseket és azok megfelelő sorrendjét, továbbá a már benyújtott dokumentumok feldolgozottságát és a feldolgozás eredményét. A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat a január 10-ei határidőig szükséges feltölteni. 

 

Sorrendmódosítás

A felvételi során egyetlen alkalommal van lehetőség sorrendmódosításra, amellyel akkor érdemes élni, ha megváltozott a felvételiző preferenciasorrendje, ami alapján a jelentkezését eredetileg rangsorolta. Ha valamelyik helyen például nem sikerült az alkalmassági vizsga, akkor nem érdemes sorrendet módosítani, mert ez esetben az adott szakra egyébként is sikertelennek számít a jelentkezés.

Egy alkalommal lehetősége van a felvételizőnek jelentkezési hely visszavonására is. Ezzel azoknak érdemes élniük, akik meggondolták magukat, és már nem szeretnének valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni. Fontos azonban tudni, hogy a visszavont jelentkezések már nem vehetők fel újra! 

A ponthatárokat várhatóan 2023. január 24-én állapítják meg.

 

Ha diákhitelre is szükséges lesz

Korábban már írtunk róla, 2023 január elsejétől életbe lépett a Diákhitel kamatstop. Ennek értelmében a Diákhitel1 továbbra is 4,99 százalékos kamatszint mellett lesz elérhető, a szabad felhasználású diákhitel változatlanul 4,99 százalékos kamattal vehető fel.