Tudástár

Szülők: csak óvatosan, baj lehet belőle! A gyermeke használ FaceApp programot?

Halaska Gábor | 2023-06-13
A FaceApp és a hasonló arc-manipuláló programok révén a közösségi médiában gyerekből hollywoodi sztár, fiúból lány, lányból fiú, fiatalból idős lehet. E digitális megoldás azonban nem csak könnyed viccet jelenthet, de a valódi személyiséget is torzíthatja.

A FaceApp és a hasonló arc-manipuláló programok révén a közösségi médiában gyerekből hollywoodi sztár, fiúból lány, lányból fiú, fiatalból idős lehet. E digitális megoldás azonban nem csak könnyed viccet jelenthet, de a valódi személyiséget is torzíthatja.

Ha még sosem hallott róla: a FaceApp és klónjai olyan alkalmazások, amellyel arcképeit szerkesztheti a tinédzser is. Ezzel nincs is probléma, hiszen a profi fotósok is gyakran retusálják a képeiket, például Photoshoppal. Azonban az ilyen beavatkozások csak addig veszélytelenek (mondjuk a fiatalok lelki fejlődésére), amíg nem torzítják el érdemben a valóságot.

Az egyik legfontosabb tinédzserek által is használt platform nem is annyira a Facebook, hanem az Instagram vagy a Tiktok, ahol nem kell valódi önmagunkat mutatnunk – sőt, manapság már az a „normális”, ha a közösségi médiában eltérünk a valóságtól.

E szokást nemrég egy képszerkesztő alkalmazás tovább erősítette, és nem véletlen, hogy mostanában minden második influenszer ugyanolyan kinézetű az oldalon. Szülőként is érdemes megismerkedni a FaceApp nevű fotómanipulációs programmal és társival, valamint az olyan szűrőkkel (filterekkel), amely bárkit hollywoodi sztárrá varázsolhat.

Melyek a legfontosabb arc-manipuláló programok?

YouCam Makeup,
Face App,
AirBrush,
Oldify2,
FaceTune,
Beauty Plus,
YouCam Perfect,
Peachy,
VSCO,
MakeApp,
Meitu,
AgingBooth,
FaceApp 3D Camera & LOMO,
Photo Lab PRO Picture Editor: Transform Yourself!

Manapság – gyakorlatilag évek óta – már ritkán találunk olyan bejegyzést az Instagramon, és egyre kevesebbet a TikTokon amely nincs túlszerkesztve, valamilyen módon manipulálva, illetve, ahogy a fiatalok mondják nem „FaceApp-olt”.

Tehát FaceApp egy pár éve igen népszerűvé vált applikáció, amellyel, némi túlzással, teljesen új arcot varázsolhatunk. Ennek a programnak köszönhetően mostanában minden második nő ugyanúgy néz ki az Instán, mivel a jól ismert „Hollywood” szűrővel bárki úgy tűnhet, mintha épp most sminkelték volna ki az Oscar gálára.

A FaceApp azonban olyan funkciókat is kínál, amelyekkel pillanatok alatt új arcot, sőt, új testet kreálhatunk magunknak. Természetesen ezért a programért fizetni kell, bár a fenti felsorolásban egyre több az ingyenes alternatíva. Azonban e digitális szépítkezéstől ez sem tántorít el sok felhasználót. Az eredmény pedig szinte tökéletesnek tűnő arcok, amelyek azonban idővel inkább klón-hatást keltenek.

Egyre több nemzetközi tanulmány mutat rá, hogy milyen káros hatása lehet a közösségi médiának, különösen a fiatal, serdülő korosztályra. Hiszen egy fiatal sokkal több mindent elhisz, amit a neten lát.

A legnyomasztóbb az egészben az, hogy azok az influenszerek, akik ilyen mértékben használják a FaceAppot, valójában eléggé rossz példát mutatnak. Miközben biztosan nem olyan önbizalommal telt fiatalok nyúlnak ehhez az alkalmazáshoz. Bőven akadnak, akik teljesen új emberré szerkesztik magukat. A legelkeserítőbb az, hogy gyakran olyan felhasználókról beszélünk, akik eredetileg is szépek. Mire utalhat ez? Depresszióra, testkép zavarra és önértékelési zavarra, ami szintén ott lehet a háttérben.

Mit tehetünk szülőként ha FaceApp programmal találkozunk?

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy amit az interneten látunk, az nem mindig tükrözi a valóságot, és ezt a fiatalabb generációnak is meg kell értenie. Továbbá ne kövessünk olyan embereket, akik rossz érzést vagy frusztrációt keltenek bennünk, mert semmi haszna! A lényeg az, hogy mi magunk legyünk rendben önmagunkkal, és ne érezzünk kényszert arra, hogy mások arcával, testével vagy életével hasonlítsuk össze a sajátunkat, és ennek alapján döntsük el, mennyire értékesek vagyunk.

Ha már nagy rajongója a gyermek, akkor próbáljuk megérteni a másik oldalt is, ahelyett hogy dühvel fordulnánk feléjük. Gondoljunk csak bele, milyen rosszul érezheti magát az, aki ilyen mértékben más képet akar sugározni magáról. Ne rontsunk bele az életükbe sem. Ám normális hangnemben próbáljunk konstruktív kritikát megfogalmazni e jelenséggel kapcsolatban, elmagyarázva amit már említettünk: legyünk rendben önmagunkkal, és ne érezzünk kényszert arra, hogy mások arcával, testével vagy életével hasonlítsuk össze a sajátunkat!

címlap fotó: Unsplash.com

 

A FaceApp nem csak egy ártalmatlan játék (Fotó: Unsplash.com)