Munka

Diplomata lennél? Ismét meghirdették a külügyi képzést

UNIside | 2023-04-22
Május 14-ig lehet jelentkezni a Magyar Diplomáciai Akadémia ősszel induló Diplomataképző Programjára. A havi 275 ezer forintos ösztöndíjat biztosító képzés két féléven át tart. A jelentkezéshez diploma és felsőfokú angol nyelvtudás szükséges.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő Magyar Diplomáciai Akadémia idén is meghirdette a jelentkezést az ősszel induló Diplomataképző Programjára, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen valósul meg.

A szeptemberben kezdődő, két féléven át tartó képzés havi 275 ezres ösztöndíjat biztosít.

 

Felsőfokú angol nyelvtudás és diploma is szükséges

A diplomataképző programra minden olyan magyar állampolgár jelentkezhet,

  • aki rendelkezik felsőfokú végzettséggel a félév megkezdésekor,
  • továbbá beszéli az angol nyelvet felső-, és valamilyen egyéb idegen nyelvet középfokon.

A képzésére a Magyar Diplomáciai Akadémia oldalán jelentkezhetnek az érdeklődők.

A képzésen megszerzett elméleti tudást minisztériumon belüli és külképviseleti gyakorlat egészíti ki (Fotó: 123rf)

68 nyelven indulnak tanfolyamok

A sikeres felvételizők a tanulmányaik során szakmai ismeretek és készségek elsajátítása mellett számos tréningen is részt vesznek. Külön hangsúlyt kap az idegen nyelvek ismerete: a hallgatók 68 nyelvből választhatnak, melyet utána intenzív tanfolyamon sajátíthatnak el.

A megszerzett elméleti tudást minisztériumon belüli és külképviseleti gyakorlat egészíti ki.

 

Már két évfolyam végzett

„Az előző évben a Barcelonai Főkonzulátustól a Buenos Aires-i és Teheráni Nagykövetségig mintegy húsz különböző városban szereztek diákjaink gyakorlati ismereteket” – idézi a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen olvasható közlemény Pacsay-Tomassich Orsolyát, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnökét.

Pacsay-Tomassich Orsolya az UNI 2023-nak adott interjúban elmondta: az Akadémia képzéseit 2020-ban indították. Magyarországon addig nem létezett önálló diplomataképző intézmény, pedig a legtöbb államban a külügyi tárcához kapcsolódóan működik ilyen. A program már két évfolyamnyi diplomata utánpótlást nevelt ki.