Uni

Digitális fogászati tervezés szak a Semmelweisen

Haiman Éva | 2023-01-28
Kelet-Közép-Európában elsőként a Semmelweis Egyetem indított digitális fogászati tervezés szakot a Neumann János Egyetemmel közösen.

A mesterséges intelligencia megjelenése és a digitális technológia rohamos fejlődése olyan tudást igényel a fogorvoslásban is, amely igazán magas szinten már nem sajátítható el néhány napos képzéseken. Erről is beszél Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika vezetője az UNIside-nak adott videóinterjúban, amely hamarosan megjelenik az oldalunkon!

 

Minden digitalizált

A Digitális Fogászati Tervezés Szak elindítását az élet követelte ki. Ahogyan az élet más területein, úgy a fogászatban, fogtechnikában is az analógtól a digitális felé mozdulnak munkafolyamatok. A digitális technológia hihetetlenül gyors fejlődése a fogászatban, fogpótlástanban is tetten érhető. A kivehető fogpótlásokat ma már egyre inkább felváltják az állcsontokba helyezett implantátumokra készített rögzített fogpótlások, hagyományos fogszabályzókat a láthatatlan eszközök. A fogászati röntgenleletek pedig egy kattintással emailben továbbíthatók. A számítógépes tervezés, a 3D nyomtatás, a digitális fogszín meghatározás nem a távoli jövő, hanem a jelen.

 

Professzionális digitális fogászati tervezőket képeznek

Az országban és a régióban elsőként a Semmelweis Egyetem indított tavaly ősszel digitális fogászati tervezés szakot. A Neumann János Egyetemmel közösen indított képzést 2023-ban is meghirdetik.

 

Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika vezetője. (Fotó: UNIside)

Tavaly 186-an jelentkeztek a szakra, 107-en első helyen, közülük húszan kezdhették meg az első évfolyamon tanulmányaikat. Jelenleg levelező tagozaton, államilag támogatott és önköltséges formában folyik a képzés a két egyetem közös oktatásában. A tanrendben egy-egy hetet vesz igénybe az oktatás, havonta váltva a budapesti és kecskeméti helyszínek közt, összesen hat félév időtartamban.

Mindez azt jelenti, hogy professzionális digitális fogászati tervezők  dolgoznak hamarosan a fogászatokon. Munkájuknak köszönhetően a fogorvosok által végezhető tevékenységek nagy része rövidebb idő alatt és pontosabban lesz kivitelezhető.

A gyakorlatorientált képzés egyértelműen alátámasztja azt a kormányzati törekvést is, hogy az arra alkalmas szakterületeken a szakképzést és a felsőoktatást együtt erősítsék.