Free

Itt az ideje, hogy elkezdj D-vitamint szedni!

Haiman Éva | 2022-11-19
A napfény hiánya nemcsak a hangulatunkra van rossz hatással, de az egészségünkre is: a bőrünket nem éri UV-B-sugárzás, így szervezetünk nem tud elegendő D-vitamint termelni, ami többek között az immunrendszerünket is gyengíti. Ez ilyenkor, az őszi-téli vírusos-baktériumos időszakban, amikor ráadásul felpörög a vizsgaidőszak is, főleg nem lenne jó. Itt az ideje hát mesterségesen feltölteni a D-vitamin raktárakat!

A D-vitamin valójában nem is vitamin, mert a „rendes” vitaminoktól eltérően az emberi szervezet állítja elő, mégpedig a bőrt érő UV-B sugarakból. Ahhoz, hogy ideális legyen az emberi szervezet D-vitamin-ellátottsága,

márciustól októberig elég, ha az arcunkat, karunkat és lábunkat akár csak 15-30 percig napoztatjuk.

Minél inkább lebarnulunk, a fokozódó pigmenttartalom egyre inkább gátolja a D-vitamin-képzést, ahogyan a napvédő krémek is. Magyarországon késő ősztől kora tavaszig a napsugarak beesési szöge, valamint a sok ruha miatt a napfényből a bőrbe jutó UV-B mennyisége már nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez. Sokaknál alakul ki D-vitamin-hiány. Ez önmagában nem lenne baj, csakhogy ez az állapot számos betegség kockázatát növeli.

A D-vitamin-hiányról kimutatták, hogy szerepe van bizonyos immunbetegségekben, endokrinológiai zavarokban, növelheti egyes daganatos betegségek kockázatát, de termékenységi problémákat is okozhat. Valamint egyértelműen gyengíti az immunrendszert, és ezzel csökkenti az esélyünket a fertőzések leküzdésében.

A szakemberek mindezek miatt azt ajánlják, hogy novembertől márciusig mindenki szedjen valamilyen D-vitamin-készítményt. Télen az aktuális orvosi ajánlás szerint az egészséges felnőtteknek

legalább napi 2000 NE (nemzetközi egység) D3-vitamint érdemes szedniük, akár napi rendszerességgel, vagy akár heti egy alkalommal. 

Ma sokféle változatban, többféle hatóanyagmennyiséggel készülnek D3-vitamin-készítmények. A szakértők azonban figyelmeztetnek: mindenképpen megbízható forrásból származó termékeket válasszunk. Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó szerek gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák, így könnyen lehet, hogy ugyan olcsón jutsz hozzá, csak éppen semmit nem ér.

Forrás: 123rf

A D-vitaminnal kapcsolatban számos tévhit él. Az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. Ami a tény: a D-vitamin-túladagolás, vagy netán a mérgezés rendkívül ritka. Még ha egy egészséges felnőtt a felső határt jelentő, biztonságosan szedhető, napi 4000 NE mennyiségű vitamint is vesz be naponta, túllőni akkor sem tud a célon.

A szervezetünkben működik ugyanis egy védelmi mechanizmus, amely a bevitt készítményekből csak annyi D-vitamint hasznosít, amennyire szükség van.

A hatóanyagok ráadásul néhány hét után lebomlanak és kiürülnek a szervezetből.

Annak, hogy az egészségügyi ajánlások korosztályonként meghatároznak ajánlott értékeket, nem a túladagolás veszélye az oka, hanem az, hogy hiába szedsz több D-vitamint, nem leszel egészségesebb. A napi 2000 NE egészséges felnőtteknél elégséges ahhoz, hogy a szükséges D-vitamin-szintjét fenn tudja tartani, illetve a téli hónapokban előforduló vitaminhiányt megelőzze. 

Gyakori tévhit az is, hogy a fényterápiák vagy a szolárium segítik a D-vitamin-termelést. Ezek egy bizonyos szintig akár hasznosak is lehetnek bőrünk egészségének fenntartásában, ám a D-vitamin-termeléshez szükséges UV-B-sugárzást nem pótolják. Nem beszélve arról, hogy a túlzásba vitt szoláriumozással komolyan kockáztatod bőröd és az egész szervezeted egészségét. 

Címkék: D-vitamin   egészség   immunrendszer   vitamin