Példakép

Közel félmilliárd forintos támogatást nyert el a BME kutatója egy európai pályázaton

Tar Gábor | 2022-11-29
Egyedüli magyarként Nagy Péter, a Műegyetem kutatója nyert el támogatást az Európai Kutatási Tanács fiatal kutatóknak kiírt idei kiválósági pályázatán. A BME vegyészmérnöki és biomérnöki karának tudományos munkatársa öt évre 1,2 millió eurós (közel félmilliárd forintos) támogatást kapott a kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását célzó pályázatával.

Az EU legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét működtető Európai Kutatási Tanács (ERC) a napokban kihirdette, hogy kik lettek idén a nyertesei a fiatal kutatók számára kiírt kiválósági pályázatnak (Starting Grant).

408 kutató kapott támogatást

A támogatásra olyan fiatal kutatók pályázhattak, akik PhD diplomájuk megszerzése óta 2-7 év szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Szinte minden elképzelhető tudományterületről szerte Európából összesen 2932 pályázat érkezett be az ERC-hez. Közülük 408 kutató nyert el támogatást összesen 636 millió euró értékben – derül ki az ERC közleményéből.

Köztük egyedüli magyarként, Nagy Péter, a Műegyetem kutatója is kapott támogatást.

A BME vegyészmérnöki és biomérnöki karának tudományos munkatársa öt évre 1,2 millió eurós (közel félmilliárd forintos) támogatást nyert el.

Kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére, és ez alapján azok tudásalapú fejlesztésére alkalmazható kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását célzó pályázatot adott be.

Nagy Péter, a Műegyetem kutatója egyedüli magyarként kapott támogatást az ERC fiatal kutatóknak kiírt idei kiválósági pályázatán (Fotó: BME)

További kutatók csatlakozhatnak Nagy Péter 5 fős csapatához

A nyertes kutatók önálló kutatócsoportot hozhatnak létre vagy építhetnek tovább, így Nagy Péter 5 fős kutatói csapatához csatlakozhat majd további 4-5 tehetséges fiatal kutató

– emeli ki a BME közleménye.

Műegyetemi kutató utoljára 2010-ben nyert el támogatást az ECR Starting Grant pályázatán. Az elmúlt öt évben pedig ez a harmadik ERC Starting Grant pályázat, amely magyar intézményből nyert támogatást.

Az idei nyertes pályázatokról szóló statisztikát böngészve kiderül, hogy az idei támogatottak projektjei 26 ország intézményeiben fognak majd megvalósulni, közülük a legtöbb Németországban (81 darab). A nyertes kutatók pedig 46 országból kerültek ki, köztük a legtöbben németek (70 fő). 

A BME-vel kapcsolatban nemrég írtuk meg, hogy új alapszakként angol nyelvű fizikus-mérnök képzést indít 2023 szeptemberétől. Első ízben indul el ilyen képzés Magyarországon, amivel az innovatív vállalatok szakemberhiányára reagál a Műegyetem.

Címkék: BME   Európai Kutatási Tanács   kutató   pályázat